23948sdkhjf

Potatissallad segerrecept i Umeå-tävling

Tor Boman vann studenternas kocktävling vid restaurangskolan i Umeå och han blir den första som får sitt namn på tävlingens vandringspokal.

Tor vann med receptet potatissallad gjord av färskpotatis, dill och marinerad lök och fänkål, till det serverade han buljongkokt morot och benfri kotlett med svål, samt en blomkålspuré med tryffel.Förutom att få sitt namn graverat på en vandringspokal får Tor en fin


kockkniv.Juryn bestod av Björn Norén, köksmästare på Restaurang Viktor, Gert Klötzke, professor vid Restauranghögskolan och Ella Nilsson, vd på Svensk köttinformation. De bedömde rätternas smak, teknik, presentation och ”mise en place”.Tävlingens initiativtagare är Johannes Gebara, förstaårsstudent vid gastronomiprogrammet, inriktning kök.»Eftersom jag själv gärna ville tävla ordnade jag en egen. Det finns


ingen tävling för oss som går på högskolenivå. Gymnasieeleverna har en


tävling och restaurangkockarna har flera men för oss finns det inget»«,


förklarar han.Erfarenheterna från den första tävlingen är så goda att han redan har börjat planera nästa års tävling.»Så länge jag går här, och det är i tre år tänker jag se till att det


blir en tävling. Jag vill att den ska bli årligt återkommande och att


den ska utvecklas till en nationell tävling för högskolestudenter inom


området.«Kocktävlingen planeras att hållas varje


år. Visionen är att skapa en tävling mellan landets tre


restauranghögskolor i Grythyttan, Kristianstad och Umeå. Utmaningen


är att på 90 minuter laga en varmrätt med en råvarukorg som


utgångspunkt.Foto: Mattias Pettersson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095