Potatissallad segerrecept i Umeå-tävling
Tor vann med receptet potatissallad gjord av färskpotatis, dill och marinerad lök och fänkål, till det serverade han buljongkokt morot och benfri kotlett med svål, samt en blomkålspuré med tryffel.Förutom att få sitt namn graverat på en vandringspokal får Tor en fin
kockkniv.Juryn bestod av Björn Norén, köksmästare på Restaurang Viktor, Gert Klötzke, professor vid Restauranghögskolan och Ella Nilsson, vd på Svensk köttinformation. De bedömde rätternas smak, teknik, presentation och ”mise en place”.Tävlingens initiativtagare är Johannes Gebara, förstaårsstudent vid gastronomiprogrammet, inriktning kök.»Eftersom jag själv gärna ville tävla ordnade jag en egen. Det finns
ingen tävling för oss som går på högskolenivå. Gymnasieeleverna har en
tävling och restaurangkockarna har flera men för oss finns det inget»«,
förklarar han.Erfarenheterna från den första tävlingen är så goda att han redan har börjat planera nästa års tävling.»Så länge jag går här, och det är i tre år tänker jag se till att det
blir en tävling. Jag vill att den ska bli årligt återkommande och att
den ska utvecklas till en nationell tävling för högskolestudenter inom
området.«Kocktävlingen planeras att hållas varje
år. Visionen är att skapa en tävling mellan landets tre
restauranghögskolor i Grythyttan, Kristianstad och Umeå. Utmaningen
är att på 90 minuter laga en varmrätt med en råvarukorg som
utgångspunkt.Foto: Mattias Pettersson