23948sdkhjf

Mindre kontrolltid kan spara 70 miljoner kronor

Det framgår av Livsmedelsverkets svar på regeringens uppdrag hur livsmedelsföretagarna ska slippa dubbel kontroll där myndigheternas och privata kontroller går omlott.
- Det finns företag som har egna kvalitetssystem och frivilliga åtaganden för att öka livsmedelssäkerheten och redligheten. Vi föreslår nu att de företag som uppfyller vissa krav ska kunna få minskad kontrolltid, säger Ulla Nordström, chef för inspektionsenheten på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket föreslår att den vägledning som finns i dag för hur riskerna i ett livsmedelsföretags verksamhet påverkas av den tid som krävs för myndighetskontroll ska kompletteras med information om vilka krav som ett kvalitetssystem bör uppfylla för att kontrolltiden ska kunna minskas. Bland annat vill man samordna kontroll av ekologisk produktion med traditionell produktion för att minska de extra kostnader som separata kontroller medför.
Förslaget öppnar också möjligheter för privata kontrollorgan inom andra områden, till exempel vattenverk.
- Fördelen med specialiserade kontrollorgan är att de kan bygga upp stor kompetens och vara verksamma över hela landet, säger Ulla Nordström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063