Årets Kockar besöker skolor
Kockarna tävlar med maträtter anpassade för svenska skolkök. Dessa lagas sedan upp av de anmälda skolrestaurangerna. Eleverna röstar sedan på sin favoriträtt och de skolor som deltar har möjlighet att vinna ett gästspel av en Årets Kock. »Syftet är att skapa ett givande samarbete mellan några av Sveriges skickligaste kockar och skolkökspersonalen som varje dag lagar mat åt skolbarnen. Efter förra årets debatt kring hur viktigt det är med bra skolmat kändes det självklart att genomföra projektet i år igen. Kockarna kan inspirera till mer spännande skolmat och även få tips från dem som jobbar i skolköken«, säger Inger Söderlund, PR-chef på Arla, som arrangerar Årets Kock i skolan. Tävlingen är öppen för alla grundskolor i Sverige och pågår till den 20 mars. Det vinnande receptet utses den 27 mars och sedan får fem skolor besök av varsin Årets Kock den 21 april. Kockarna och deras rätterMarkus Aujalay, Årets Kock 2004; Smarriga köttfärsbiffar med äpplecoleslaw, steksky och potatismosStefan Eriksson, Årets Kock 2005; Curryrostad kyckling och vårgrön potatissalladPeter J Skogström, Årets Kock 2006, Orientalisk burgare med rostade rotisar och äppelpepparrotkrämTommy Myllymäki, Årets Kock 2007; Rotfruktsgratäng med ingefärskycklingTom Sjöstedt, Årets Kock 2008; Lasagne smaksatt med pepparrot samt sallad på äpple och gurka