23948sdkhjf

Ingen alkohol efter 03

Ingen servering av alkohol efter klockan 03 och nej till gårdsförsäljning av vin- och spritdrycker. Det är delar av innehållet i den alkoholutredning som nu ligger på regeringens bord.
Mycket av det som står i alkoholutredningen välkomnas av företrädare i hotell- och restaurangbranschen. Dit hör inte förslaget att förbjuda alkoholservering efter klockan 03.
»Vi har ingen ambition att öka alkoholkonsumtionen i samhället, men ju större andel som sker på krogen desto bättre. Här sker serveringen under social kontroll och med tillsyn av myndigheter«, säger Stefan Lundin, bransch- och utbildningschef på SHR, som suttit med i utredningen som expert, till restauratoren.se.

Alkoholutredaren Anita Werner är av en annan uppfattning.
»Polismyndigheten har reagerat mycket starkt mot att det blir väldigt mycket stök och bråk med de sena serveringstiderna. Man har sagt att fram till klockan tre kan vi acceptera det men sen tycker man att det är onödigt«, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Anita Werner föreslår vidare att det precis som tidigare ska krävas ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt att man serverar lagad eller på annat sätt tillredd mat och erbjuder ett varierat matutbud för att bli beviljad serveringstillstånd.

Däremot slopas kravet på att ha ett stekbord, vilket torde öppna upp för alkoholservering på sushirestauranger, men inte på hamburgerrestauranger eller i korvkiosker, som inte anses ha ett varierat matutbud.

Efter särskild prövning kan tillstånd beviljas fram till klockan 03, men normalintervallet blir klockan 11-01. Undantag gäller för rumsservice på hotell, där det är upp till varje kommun att bestämma vilka tider som ska gälla. Som det är idag har till exempel Grand Hôtel i Stockholm tillstånd att servera champagne från klockan 8 på morgonen.

Även cateringföretag som riktar sig till slutna sällskap får friare tyglar och kunna ansöka om permanent serveringstillstånd. Detta måste dock sökas om i varje ny kommun som man verkar inom.

Den som söker serveringstillstånd ska ha blivit examinerad av Folkhälsoinstitutet eller annan examinator som myndigheten utser, till exempel länsstyrelsen. Om man inte kan visa på annat sätt att man har tillräckliga kunskaper ska tillståndshavaren genomgå en utbildning på ett par dagar. Det är sedan upp till denne att se till att de serveringsansvariga har koll på vad som står i alkohollagen.

Sveriges vinodlare torde bli besvikna, för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker blir, om förslaget får gehör, fortsatt förbjudet i Sverige.

Alkoholutredningen går nu ut på remiss. Den nya lagen träder sedan i kraft allra tidigast den 1 juli 2010.

LÄS MER www.regeringen.se .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064