Ung kockvinnare från Lux
Åtta unga kockar gjorde upp i finalen av Årets unga kock eller ”Concours du Meilleur Commis Rôtisseur” som är tävlingens internationella namn. Deltagarnas uppgift var att utifrån en hemlig råvarukorg skapa en trerättersmiddag för fyra personer. Korgen visade sig innehålla färsk lax, biffrad med kappa, kyckling samt olika sorters grönsaker och frukter. Utav detta komponerade en krämig blomkålssoppa med kall inkokt lax och dillkryddad gurka till förrätt, helstekt biffrad med mandelpotatispuré, syrlig rödlök, en grönsaksragu och ett örtsmör till varmrätt. Avslutade gjorde en mörk chokladbavaroise med en liten äpplemunk, karamellkokt äpple och äpplepuré.Linus rätter fick omdömet ”naturligt, enkelt och gott i tiden. Måltiden slutade i ett tekniskt fyrverkeri, som fick juryn att jubla” av juryn som bland annat bestod av Christina Möller, Ulrika Brydling, Mattias Ljungberg och Stefano Catanacci. Linus Ståhl går nu vidare till världsfinalen för unga kockar, som äger rum i New York den 2 oktober i år. På andra plats kom Magnus Ollas från Görgen på höjden och tredje plats Markus Bremdahl-Evanni från GQ.Året unga kock är öppen för kockar upp till 27 år och arrangerades för trettioandra året i rad av den gastronomiska föreningen för proffs och amatörer, Chaîne des Rôtisseurs. I september vet vi om Petter Kosjanov lyckas med att upprepa bedriften i årets världsfinal, denna gång i Paris.LÄS MER www.chaine.se.