23948sdkhjf

Utbrett fusk med svarta kvitton

Sju av tio kaféer och sushiställen i Stockholms län skattefuskar, visar Skatteverkets specialgranskning. Hela 30 till 50 procent av intäkterna når aldrig bokföringen.
Det kryllar av kaféer i Sverige och snart sagt varje större stad har ett sushiställe. Kunderna strömmar till och omsättningen ökar. Men en stor del av kontanthandeln registreras aldrig i bokföringen utan hamnar istället i ägarnas fickor eller betalas ut i svarta löner, skriver Svenska Dagbladet.

Att få kvitto på det man köper borde tyda på en vit affär, men så behöver det inte alls vara. I datorn som kassaregistret är kopplat till är det nämligen lätt att dribbla bort intäkten.

Enligt Skatteverkets kartläggning av kontanthandeln på kaféer och sushiställen i Stockholms är skattefusket lika utbrett på ställen som saknar utskänkningstillstånd jämfört med krogar och nattklubbar som har det.
»Sju av tio har använt olika tekniker för att manipulera registren«, säger skatterevisor Mikael Persson till tidningen.

Skatteverket kräver att de fuskande företagen ska betala 18,5 miljoner kronor i obetalda skatter och arbetsgivaravgifter.

Nu väntar brottsanmälningar mot ett tiotal personer och ytterligare ett tjugotal senare i år. Påföljden kan bli fängelse för exempelvis skattebrott och bokföringsbrott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064