23948sdkhjf

Victor är Årets Kock!

På torsdagskvällen vid halv tiosnåret korades Årets Kock. Det blev Victor Westerlind från F12 som tog hem en solklar seger enligt juryns ordförande Fredrik Eriksson.

Foto: Magnus SkoglöfNär fyrorna räknats upp, och bronsmedaljen gått till Alexander Sjögren från skånska Vendel Ales Stenar stod det två nervösa stockholmare och tillika F12-kockar kvar på scen. Victor Westerlind och Christofer Ekman. Efter ett nervpirrande reklamavbrott (finalen direktsändes i TV4) kom den långa väntan äntligen till en ände: Årets Kock 2009 är Victor Westerlind.Det var startfältets yngste förmåga som tog hem segern. Victor är 25 år gammal och uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Före F12 arbetade han på Grill, och innan dess Sjögräs.Råvarukorgen han konfronterades med på finaldagens morgon kom lite som en överraskning, den innehöll bland annat en kotlettrad av gårdsgris från Boarps gård.»Jag hade inte tänkt så mycket på råvarukorgen faktiskt, och mest på att det kunde vara vegetariskt eller kanske vilt. Det var ju gris för två år«, kommenterade den ovanligt samlade vinnaren tävlingsinsatsen efter prisutdelningen.En riktigt stor kram med flickvännen kostade han på sig innan han svarade på pressens frågor. Då syntes hur enormt glad han var över vinsten. Men det var inte någon speedad segerdans eller hoppstudsig uppvisning på scenen, snarare en eftertänksam lite småbubblande glädje.»Jag såg årets kock på tv mitt första år på restaurangskolan, där började drömmen om att vara med själv någon dag.«Han har aldrig tidigare tävlat i Årets Kock. Viktor hämtar ofta


inspiration till sin matlagning från landet och tidigare generationer:«»Jag har lärt mig mycket av tanterna på lantstället i Småland. De lagar


mat av det som finns på tomten och det blir hur bra som helst. Farmor


och farfar var också stora inspirationskällor. Farfar hade bikupor och


sparrisland och farmor kunde fylla ett garage med burkar med sina egna


inläggningar.«Att kollegan Christofer fick nöja sig med silver tror inte Victor kommer att ställa till problem på jobbet.»Det kommer att gå jättebra. Det är ju ändå bara en tävling.«Chefen Melker Andersson kan alltså detta år kan skryta med att Sveriges två bästa kockar i köket.»Han är nöjd. Det märks aldrig på honom, men nu är han nöjd!«Och så förstås den oundvikliga frågan. Hur känns det?»Bra! Men jag fattar det inte än.«Fakta Årets Kock 2009Namn: Victor WesterlindBor: Hägersten, StockholmFamilj: Flickvän och två katterArbete: Kock på F12, StockholmTidigare arbetsplatser: Grill, Sjögräs, StockholmJuryns motivering till vinsten:”Perfekt helt enkelt! Med egen stil, elegant fräschör och väl tillagade råvaror har juryn enats om en vinnare som skapar naturlig mat med teknisk finess.”Victors vinnarrätter:”Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta fylld med musslor samt svensk choucroute på fänkål. Serveras med räkpotatis och lågtempererad råräka, ängamatsgrönsaker samt fänkålsvelouté”.”Timjanstekt kotlettrad med choucroute på fänkål och purjolök, lökcrème, rostad lök, aprikoskompott och vinägersky”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125