Första stjärnkrog med Svanenlicens
Operakällarens matsal i Stockholm har inte bara en stjärna i Guide Michelin. Som första stjärnkrog i Norden är den numera också Svanenmärkt.
»Operakällaren visar att ett aktivt och bra miljöarbete mycket väl går att förena med extremt höga gastronomiska ambitioner«, säger Cecilia Ehrenborg Williams, affärsområdeschef B2B på Miljömärkningen Svanen.
Svanenmärkningen omfattar även Verandan, Operabaren, Bakfickan och Operakällarens Festvåningar, som ingår i samma koncern som Operakällarens matsal.
»Vi har gjort en total genomlysning av alla led där vi bland annat har sett över all användning av kemikalier, trycksaker och övrigt förbrukningsmaterial på detaljnivå. Med certifieringen kan vi på ett enkelt och tydligt sätt visa våra gäster och andra intressenter hur vi aktivt arbetar med dessa frågor. Vi är väldigt stolta över att ha blivit Svanenmärkta«, säger Operakällarens kökschef Stefano Catenacci.
Krav för Svanenlicens
För att få Svanenlicens måste restaurangen till viss del servera ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad mat. Restaurangen ska också arbeta med att minska sin energianvändning, byta ut miljöfarliga kemikalier vid disk och städ, sortera sitt avfall och minska transporterna.
Svanenmärkningen är inte permanent utan kraven höjs med 3-4 års mellanrum.