Nyttiga krogar får förening
Föreningen kommer att hålla i nyckelhålscertifiering av restauranger. Det innefattar bland annat utbildning av personal, översyn av recept och uppföljning.”Nyckelhål på restaurang” kommer att verka ideellt. Initiativtagare är Livsmedelsverket tillsammans med Folkhälsoinstitutet, Högskolan i Kristianstad, Institutionen för måltidskunskap vid Örebro universitet (Grythyttan), Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare. »Det ger goda förutsättningar för att fler restauranger blir medvetna om fördelarna med att vara certifierad. Restaurangbesökarna får därmed lättare att hitta hälsosammare måltider«, säger Per Isaksson, som hållit i projektet.Varje restaurang får teckna ett avtal med Livsmedelsverket som preciserar hur nyckelhålet får användas. Kraven som ställs för certifiering på den enskilda restaurangen kommer sedan att beslutas av en kriterienämnd. Nämnden tillsätts av föreningen efter förslag från Livsmedelsverket.Minst 80 gram grönsaker För att få använda sig av Nyckelhålet på restaurang räckte det tidigare med att ha minst en nyckelhålsmärkt rätt på menyn varje dag. Men Livsmedelsverkets nya kriterier för nyckelhålsmärkning är betydligt mer omfattande och innefattar hela måltiden. I korthet innebär de nya reglerna att:- Personalen ska genomgå en utbildning.- Det ska finnas med salladsbord med bra alternativ både då det gäller grönsaker, dressingar och matbröd.- En komplett måltid ska innehålla mellan 400-750 kilokalorier.- Fettinnehållet ska ligga mellan 10-25 gram per portion.- Mängden transfett kommer att begränsas.- Måltiden ska innehålla minst 80 gram grönsaker och byggas upp enligt tallriksmodellenEn annan viktig nyhet är att Livsmedelsverket ska bygga upp en fristående organisation som ska kontrollera att reglerna för nyckelhålsmärkt mat på restaurang följs.