Silver!!!
28 januari, 19.30. För några minuter sedan avslöjades resultatet av Bocuse d'Or 2009. Guld till Norge, silver till Sverige och brons till Frankrike. Det är enda gången i tävlingens historia som Frankrike deltagit och blivit sämre än tvåa. RS följde tävingen på plats i Lyon.
Det var bara en poäng som skilde det franska bronset från det svenska silvret. Men det var en tung poäng för Frankrike som aldrig tidigare i historien kommit sämre än tvåa de gånger de varit med i tävlingen.
Länge drog tävlingsledningen ut på beskedet - och många var svenskarna i publiken som började våga hoppas på ett guld när det avslöjades att Danmark vinnit fisk- och köttpriset (inofficiell fjärdeplats alltså) och Frankrike fått brons. Men det var Geir Skeie från Norge som vann - och med ett resultat på dryga 20 poäng mer än svenske Jonas.
»Nu är vi tillbaka på pallen!« sa Jonas Lundgren direkt efter prisutdelningen.
»Det är fantastiskt, helt otroligt. Jag trodde ett tag att det kunde bli guld, men en silverplats är också stort.«
Jonas Lundgren och Henrik Norström.
Coach Henrik Nordström kunde inte sluta le, tydligt stolt över Jonas insats.
»Det är häftigt att ha varit med hela vägen. Det här visar att vår strategi med kontinentala smaker med svenska rötter fungerade. När vi hörde att Danmark fick fiskpriset så visste vi att vi skulle upp på pallen!«
Ikväll väntar galabankett och "rundvallning" bland alla de gastronomiska superstjärnorna som är samlade här i Lyon.
Andra med anledning att vara nöjda är Gastronomi Sverige som står bakom satsningen på Bocuse d'Or.
»Vi är så stolta över Jonas prestation och kan bara gratulera till en enastående insats. Han är en sann tävlingsmänniska och lyckades ta fram det bästa till finalen. Det här visar Sveriges gastronomiska styrka«, kommenterade Ingela Stenson, Generalsekreterare i Gastronomi Sverige tävlingsresultatet.
Förutom äran vann Jonas också en prissumma på 15 000 Euro.
Glada norrmän på pallen.
Tio-i-topp poäng
Norge (1020)
Sverige (994)
Frankrike (993)
Danmark (986)
Schweiz (922)
USA (911)
Island (891)
Japan (877)
Kanada (870)
Ryssland (864 )
Jonas köttfat.
Jonas fiskfat.
28 januari, 16.30.
Norges fiskfat.
Dagen har bjudit på sensationella presentationer - som sig bör. Men det har ändå varit ganska så finstämda kompositioner och dåligt med eld och dramatik som man ändå väntar sig på den här tävlingen.
Det kanske största hotet mot Sverige, Bocuse d'Or Europevinnaren Norge, kändes faktiskt inte som en vinnare idag. Laget gav ett lite virrigt intryck och kocken Geir Skeie fick springa ifatt faten och rätta till detaljer när de var på väg till domarna. Hans commis tog också en springtur över scenen för att hämta en glömd såsbunke. Men - det är som sagt omöjligt att se hur det smakar från en pressläktare.
Danmarks fisktallrik.
Då tror jag Danmark blir farligare. Två fantastiskt vackra, om än ganska minimalistiska, fat med en förhållandevis naturlig matkänsla med minigrönsaker och miniblommor som dekor. Till fiskrätten lyftes en mini-cloche på varje fat och ut strömmade rök. Danske Jesper Kure var den enda jag såg förutom Jonas Lundgren som också gav sig tid att gå runt till juryn och lägga sås.
Frankrike (bild ovan) är alltid favorittippade och deras fat var helt klart bland de tjusigare bland dagens tävlande. Jag tror att de fick lite problem med tiden på fiskfatet, men vet inte om det kommer att påverka poängen.
Estlands fiskfat.
Estland är väl de jag tror kan vara en "dark horse" till prispallen. De har coachats av danske dubbelmedaljören Rasmus Kofoed och särskilt fiskfatet var väldigt vackert.
Jonas Lundgren med commis Öjvind Novak på läktaren.
Jonas Lundgren såg hela dagens tävling från läktaren med ett sammanbitet lugn. "Det ser bra ut" kommenterade han, vad nu det betyder i sammanhanget.
Klockan 18.00 ska vinnaren presenteras, om nu tidtabellen hålls!
28 januari, 14.30
Svenske Bocuse d'Or-legenden och före detta generalsekreteraren i svenska Bocuse d'Or-akademien Sven-Gunnar Svensson hyllades av bland andra Paul Bocuse på scenen för sitt långa engagemang för tävlingen.
28 januari, 11.30.
Mathias Dahlgren, Henrik Norström och Jonas Lundgren.
Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson i samspråk med Ella Nilsson, vd på Svensk Köttinformation.
Igår var det "svenskmiddag" på Brasserie Georges med Gastronomi Sverige som värdar. Hedersgäster var handelsminister Ewa Björling och jordbruksminister Eskil Erlandsson som hade tillbringat en stor del av dagen på svenskläktaren. Något som Ingela Stenson, generalsekreterare i Bocuse d'Or-akademien var nöjd med.
»Det var så härligt att se två svenska ministrar jubla med armarna i vädret när Jonas mat bars fram till domarna – det är bilder vi gärna vill kabla ut till svensk press!«
Jonas Lundgren har nu bara att invänta resultatet för dagens tolv tävlande länder. Här i samspråk med handelsminister Ewa Björling.
Ministrar i all ära, men kvällens mest omsvärmade gäster var Henrik Norström, Mathias Dahlgren och Jonas Lundgren som fick en chans att berätta lite mer om vad som hänt under dagen bakom kökskulisserna.
Mathias, som sitter i juryn, var den som kunde ge den mest övergripande bilden av tävlingsdagen och bidragen. De tävlande presenterar en fisk- och en kötträtt och domarna lottas in i antingen fisk- eller köttjuryn som vardera alltså består av 12 personer. Rätterna ges upp till 20 poäng för presentation och 20 för smak, sedan dubblas smakpoängen. I Bocuse d'Or handlar det bara om detta, det finns ingen metodjury eller någon som kontrollerar svinn, arbetsgång och liknande. Enligt Mathias Dahlgren, som lottats till köttjuryn och alltså ägnat dagen åt att äta tolv portioner oxfilé, utmärktes dagen av en något ojämn kvalitet.
Mathias Dahlgren vann Bocuse d'Or 1997. Här med Ella Nilsson och Staffan Ling.
»I och med att det kommer in länder som inte varit med förut genom de tre deltävlingarna, till exempel Uruguay och Sydkorea, blir det ganska stora nivåskillnader i startfältet. För två år sedan var det jämnare nivå och mer likriktad mat. Idag är det ett gäng som har utvecklas till en ännu högre nivå och ett gäng som inte riktigt har förstått hur man gör det här. Det är inte lätt att vara ny i den här tävlingen, bara att ta sig in på mässan med alla grejer är något av ett mysterium - att bara ha rutin på det ger en stor fördel i tävlingen.«
Bocusveteranerna Paul Svensson Jonas Dahlbom berättade om hur det var när de tävlade.
Mathias avslöjade också morgonensamlingens kalldusch.
»Fransk organisation är ju lite... spännande. Kvart i nio säger tävlingsledningen "det är inte torsk ni ska laga, det är skrei." Då har vi tränat på torsk i 8 månader. Skrei är i och för sig en torskfisk men den är lite lösare i köttet.«
Trots att så pass mycket av poängen handlar om presentation tycker han att årets nivå är lite mer sansad.
»Det är mindre påkostade presentationer utanför faten, dyra knivar och sånt, mindre lull-lull. Det tycker jag är bra, det är ju ändå maten man bedömer. På faten är det alltid en massa lull-lull, så är det ju i den här tävlingen.«
Mathias menade att Jonas gjort ett starkt intryck med sin mat.
»Det har varit jättekul att vara svensk idag! Jonas gjorde en mycket stark presentation. Vi ska inte ta ut något i förskott, men vi ska vara mycket stolta över det han har gjort.«
Henrik Norström, head coach, berättade om lyckad, men aningen frustrerande dag.
»De har gjort om reglerna, så att vi coacher knappt får röra oss. Det enda jag fick göra var att stå precis framför Jonas kök och se allvarlig ut!«
Strategin för Jonas presentation var att spela på hans personlighet.
»Han är ju en "kontinental produkt med rötterna i Sverige" och det tycker jag att maten speglar. Presentationen är kontinental men smakrötterna finns i Skandinavien.«
»Grejen med den här tävlingen är att det inte räcker att göra mål, det ska vara ett riktigt snyggt mål, helst ska man skruva den hårt i krysset, och det tyckte vi Jonas gjorde idag«, fortsätter Henrik.
Commis Öjvind Novak hyllades för sin fina insats i tävlingen.
Sist fick dagens huvudperson, Jonas Lundgren berätta om känslorna några timmar efter urladdningen.
»Jag har en "good feeling" och Öjvind (commis) var helt fantastisk idag! Nu har vi en hel dag framför oss där vi måste gå runt som nervvrak. Jag har bestämt mig för att åka och sitta på läktaren imorgon, jag kan inte hålla mig borta.«
Idag hänger allt på hur favoriterna, Norge, Frankrike och Danmark klarar av tävlingsnerverna och hur mycket de kan imponera på juryns 24 toppkockar. Först ut är Norge som presenterar sina rätter kl 13.50. Dagens "Dark Horse" är USA som har skickat hit en Thomas Keller-adept - alla är mycket nyfikna på vad han kan åstadkomma, trots att bara hunnit träna sedan i oktober.
27 januari, 17.00. Det är en påtagligt lättad och glad Jonas Lundgren som möter den väntande svenska delegationen strax utanför köksområdet.
»Jag är riktigt nöjd. Vi höll tiden bra, och min commis Öjvind var verkligen superstabil.«
Det enda verkliga problem som uppstod under fem timmars tävling var tekniskt, inte gastronomiskt.
»Kontakterna till våra presentationsfat strulade. Vi skulle bli tvungna att välja om fiskfatet eller köttfatet skulle vara varmt. Och det var inte okej. Men vi lyckades ropa in ett gäng franska elektriker i köket så det löste sig i sista sekund.«
Jonas var den ende tävlingskocken under dagen som tog sig tid att gå ut till juryn och lägga sås på tallrikarna, från läktaren såg han påtagligt lugn och sansad ut.
»Det kändes jättebra att göra det, jag fick bra feedback från juryn när jag gick runt, och det är viktigt att man visar att man vågar stå för det man gör och att möta blicken hos alla de stora kockarna i juryn. Dessutom ger såsen lite extra värme till maten.«
Av de tolv länder som tävlade idag var Sverige favorit. Och presentationsmässigt stack båda Jonas rätter ut från mängden. Kolsyreis, blått ljus och alger toppade fiskfatet och köttfatet dekorerades också med stiliserade vackra naturelement som grenar och blad.
»Att tävla första dagen är svårt. Mina värsta konkurrenter tävlar ju imorgon, Norge, Frankrike och Danmark, och jag har inte bestämt mig för om jag ska sitta på läktaren och titta eller inte.«
Men ingenting är givet i Bocuse d'Or, bara för att ett land placerat sig bra de senaste åren behöver det inte betyda att det går bra denna gång.
»Allt är så globalt nu för tiden. Det kan mycket väl komma fram ett land som inte alls är hypat och ha en kock som har jobbat 10-15 år i Frankrike som placerar sig jättebra.«
Jonas har inför tävlingen fått hjälp av en mental coach.
»Jag sa före tävlingen att jag ska göra allt, allt, allt jag kan för att vinna. Och många idrottsmän har ju mentala tränare så varför inte? Det har varit oerhört bra. Men framför allt har jag varit redo och förberedd - jag och Öjvind har verkligen velat tävla i två veckor nu. Vi var som två tigrar när vi satt och åt frukost i morse!«
I morgon klockan 18.00 får vi veta om tigerenergin räckte ända fram. Ytterligare tolv länder ska tävla innan vi vet vem som åker hem med den åtråvärda bucklan och står som vinnare av Bocuse d'Or 2009.
27 januari, 14.00. Medan Jonas sliter för att hinna till serveringen 15.20 höll svenska ambassaden i Paris ett välbesökt seminarium om svensk gastronomi där både handelsminister Ewa Björling och jordbruksminister Eskil Erlandsson höll föredrag om hur matlandet Sverige ska kunna marknadsföra sig utomlands.
»Tävlingskockar är den verkliga spjutspetsen inom svensk gastronomi och verkar som trendsättare när det gäller sår svenska matkultur. De är oerhört viktiga för att hjälpa os att sprida visionen om Sverige som Europas ledande matland«, sa Eskil Erlandsson i sitt föredrag där han avslutade med att han lovade att sitta på läktaren och hålla tummarna för Jonas när han presenterar sina rätter.
Mitt i seminariet bjöds på en liten överraskning. Christophe Maguin från Lyons kockförening dök upp och höll ett litet tal om hur viktigt Sveriges engagemang har varit för tävlingen Bocuse d'Or och presenterade de något förvånade ministrarna och ambassadören med varsitt diplom och guldmedalj. Så oavsett hur det går imorgon åker Sverige i alla fall hem med några medaljer.
På tävlingsarenan håller det på att hetta till och de första länderna har presenterat sina rätter för domarna.
27 januari, 12.00. Jonas Lundgren har varit på plats i köket sedan i morse och ska nu koncentrerat jobba sig fram de tre timmar som återstår tills fiskrätten ska presenteras klockan 15.20. Svenskläktaren är fylld till bristningsgränsen, det är rekordmånga som åkt ner, närmare 200 personer. Och hela tre svenska ministrar följer tävlingen, jordbruksminstern, näringsministern och kulturministern.
Den näst mest nervösa personen på mässområdet idag, även om det inte syns utanpå, är antagligen Henrik Norström, head coach för Sverige. Han får bara stå på en noga avgränsad plats framför köket och hålla tassarna borta från allt som har med maten att göra.
»Jag får inte ens ta i en tallrik, då kan det bli poängavdrag«, säger han.
I år, efter förra tävlingens anklagelser om fusk, är organisationen extremt uppstyrd och allt kontrolleras minutiöst. Ingen förutom den tävlande och commisen får ta ett steg innanför kökets gränser.
Head coach Henrik Norström med Ingela Stenson på Svenska Bocuse d'Or akademien.
Givetvis kan ingen av oss som står utanför få en pratstund med Jonas som far omkring som ett yrväder. Intrycket är dock att han är extremt fokuserad och lugn. Så har han också, som vilken idrottsman som helst, fått hjälp med tävlingsnerverna av en mental coach.
»I restaurangköken är vi annars rätt bra på att se alla misstag och att skälla på varandra. Det har varit jättebra att ha någon med som kan se det positiva och bara jobba med att skapa "vinnarskalle"«, säger Henrik Norström.
Ingela Stenson, generalsekreterare för Svenska Bocuse d'Or akademien håller med.
»Det har varit ett enormt stöd för Jonas, det är kanske något som fler restaurangkök borde satsa på«, säger hon med ett skratt.
Idag, första tävlingsdagen, är Sverige laget med mest favoritstatus. De största hoten, Frankrike, Norge och Danmark, tävlar imorgon. Alla talar dock om Jonas enorma framsteg med rätterna de senaste veckorna, och till och med coach Norström vågar sig på att vara hoppfull.
»Om Jonas får köra sin egen tävling så har vi goda chanser att vinna«, spår han.
Sveriges hejaklack.
Körschemat för dagen.