Vildsvin slipper trikinkontroll
Snart kan det bli möjligt för restauranger och butiker att köpa vildsvinskött direkt från jägaren. Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att utreda saken.
Sedan drygt två år tillbaka kan butiker och restauranger olika slags viltkött direkt från en jägare. Men hittills omfattar inte reglerna djurslag som kan vara bärare av trikiner, som vildsvin i det här fallet.
Idag måste allt vildsvinskött gå vägen via en vilthanteringsanläggning innan det kan säljas vidare. Men nu kan det alltså bli tillåtet för jägarna att sälja vildsvinskött direkt. Därigenom kan avskjutningen öka.
Små volymer vilt går bra
Försäljningen av viltkött till butiker och restauranger gäller små volymer. Med små volymer menas upp till 25 älgar, 75-100 hjortar, 250 rådjur eller 10 000 småvilt per år. För kött av vilt, som styckats av jägaren, är volymgränsen satt till en älg, to rådjur eller 1 000 småvilt per år.