23948sdkhjf

Svensk mat går säkert

Hela 87 procent av maten i Sverige är ganska eller mycket säker, visar en undersökning som Livsmedelsverket har beställt. Däremot har tilltron till myndigheten minskat.
»Ett av Livsmedelsverkets allra viktigaste uppdrag är att konsumenterna ska ha säker mat och det är glädjande att de flesta känner sig trygga med den mat vi har i Sverige«, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Förtroendetappet handlar om svenskarnas inställning till Livsmedelsverkets råd och rekommendationer, där tre av fyra personer anser att de är ganska eller mycket trovärdiga. Det är en minskning med sju procentenheter sedan 2007.
»Att vi tappar något jämfört med 2007 är en signal till oss att arbeta ännu mer med att verkligen nå ut till en bred allmänhet. Under de kommande åren kommer vi därför att ytterligare utveckla vår kommunikation med konsumenterna«, fortsätter Inger Andersson.

När det gäller Livsmedelsverkets information om hälsosam mat har 56 procent av svenskarna mycket stort förtroende för denna. Motsvarande siffra för hälsotidningar och dags- eller kvällstidningar är 23 respektive 9 procent.

I undersökningen ställdes också frågan om hur man uppfattar myndighetens relation till livsmedelsbranschen, en omdebatterad fråga på senare tid. 23 procent anser att verket är helt oberoende, 55 procent menar att de är delvis beroende och 10 procent tycker att Livsmedelsverket är helt beroende gentemot livsmedelsbranschen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109