Temat i Årets Kock är klart
»För restauranger som ligger i framkant är miljömedvetenhet en självklarhet och de jobbar sedan några år tillbaka med både ekologiska och närproducerade råvaror. Samtidigt finns det restauranger som specialiserar sig på teknisk eller molekylär matlagning. Vi är övertygade om att naturlighet och teknik kommer att mötas i framtiden«, säger Hanna Halpern, general för Årets Kock.Temarätten har hel sej, råräkor och blåmusslor som huvudråvaror. Kockfinalisterna ska också laga en rätt utifrån innehållet i en hemlig råvarukorg, som hålls hemligt tills 45 minuter innan start. Finalen är den 5 februari i Göteborg.Finalisterna i Årets Kock 2009:Anna Johansson, Vendel at Sturehof, MalmöBertil Hammar. Stockholm Spis, StockholmAlexander Sjögren, Vendel at Mötesplats Österlen, LöderupViktor Westerlind, Fredsgatan 12, StockholmTomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, BrommaChristofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm