23948sdkhjf

Sverige tia i pizza-EM

Josef Hakimi, nordisk mästare i pizzabakning, kammade hem en 10:e plats i pizza-EM i Barcelona i slutet av oktober. Därmed brädade han flera italienare och spanjorer, som annars dominerade tävlingen.

Text: Pia Hankö Bild: Pia Hankö/Gustav Kaiser»Det liknade mer ett italienskt och spanskt mästerskap«, säger en nöjd Josef Hakimi, enda icke-italienaren bland de tio bästa. Med sin placering har han möjlighet att anmäla sig till världsmästerskapen.Tävlingsmiljön var inte lätt för Josef. All presentation gick på italienska, arbetsytan var trång och för att vinna tid lät man nästkommande deltagare gå in med sina ingredienser medan den aktuelle tävlande ännu väntade på att pizzan stektes i ugnen.»Det fanns ingen plats att förbereda sig innan man skulle in och tävla, till skillnad från nordiska mästerskapen, där varje deltagare bland annat fick sitt eget kylskåp«, förklarar Josef.Men den kaotiska stämningen i tävlingsköket till trots lade Josef lugnt på ingredienserna på vinnarpizzan från pizza-NM; Pizza a la Duck – tomatsås med ekologiska tomater, en ostblandning gjord av mozzarella, cheddar och parmesanost, kantareller, specialtillagad ankbröstfilé, röd mangold och black currantsås.»Pricken över i:et blev de färska svarta vinbären som jag i sista stund valde att lägga till«, berättar Josef.Tiondeplaceringen visade klart att den italiensk-dominerande juryn godkände den nordiske mästarens pizza, men man påpekade att Josef bör laga mer italienska pizzor för att kunna vinna dessa typer av mästerskap, vilket egentligen är en skrämmande kommentar från en jury som agerar i en europeisk tävling. »Hursomhelst kommer jag att fortsätta med mina typer av pizzor, som mina svenska kunder är vana vid. Italienska varianten skulle aldrig gå hem i Sverige«, menar Josef.LÄS MER i nästa nummer av Fast Food – ute den 24 november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063