OS-kampen hårdnar
Norge, Danmark, Kanada har alla gjort det – tagit tre guldmedaljer i mat-OS första gren kalla bordet. För Svenska Kocklandslaget, regerande OS-mästare, blev det två guld och ett silver.
Medlemmarna i Svenska Kocklandslaget verkade lugna och uppgav att det mesta kändes bra. Men det var svårt att undgå ett par nervöst sneglande blickar mot det mossgröna grannbordet, som tillhörde Norge.
Och med all rätt. På kvällen den 20 oktober stod det klart att det norska kocklandslaget tagit tre guldmedaljer, liksom Kanada. Dagen innan hade danskarna gjort samma sak. För Sveriges del blev det två guld och ett silver, vilket också är resultatet såhär långt för USA, Schweiz och Holland.
Men kampen är långtifrån över. Imorgon är det dags för såväl Sverige, Norge som Kanada att laga upp sina varmköksmenyer inför publik och 110 gäster. Först på torsdag vet vi hur mycket lagens medaljer är värda, det vill säga hur starka de är.
Juniorkockar tog guld
Måndagen den 20 oktober var också dagen som Svenska Juniorkocklandslaget ställde ut sitt kalla bord. Även här hade Danmarks juniorlag skrällt dagen innan och tagit guld, så känslan att vad som helst kan hända inföll sig hos vissa i laget.
Turligt nog gick det vägen även för Sveriges juniorkockar. Återstår en varmrätt och den så kallade stafettgrenen den 22 oktober. Revanschsugna som de är efter 2004 års silverplats är guld här det enda som gäller om laget ska ha chans på totalseger i år.
Fler svenska framgångar
Team Culinar, Sveriges militära kocklandslag, gjorde riktigt bra ifrån sig när de presenterade sitt kalla bord bestående av sju trerättersmenyer. Medaljvalören blev guld och nu återstår för laget att laga mat i fältkök.
Storkökslaget Sabis lyckades också plocka hem en guldmedalj, medan regionallaget Team Milko fick nöja sig med silver.
Mat-OS för kocklandslag – så funkar det
Huvudregeln för de nationella kocklagen under OS i matlagning är enkel – närmast totalpoängen 600 vinner hela tävlingen. Men vägen dit kantas av diplom och medaljer i brons, silver och guld. Dessa kan i sin tur vara olika starka respektive svaga.
Hälften av totalpoängen går att uppnå i tävlingsgrenen kalla bordet, där samtliga rätter presenteras kalla, täckta av ett tunt lager gelé.
Den andra tävlingsgrenen är varmköket som består av en trerätters meny för 110 personer. Denna lagas i tävlingsarenans kök av sex medlemmar i laget på under fem timmar.
Många medaljer kan det alltså bli. Först den 23 oktober vet man vem som tagit hem totalsegern och därmed kan titulera sig olympiska mästare i matlagning 2008.