23948sdkhjf

Till sjöss med nordiskt kök

René Redzepi och Claus Meyer på Noma i Köpenhamn ska driva projektet Nordic Food Lab – på en husbåt. Där ska det nordiska köket ta form, skriver Livsmedel i Fokus.

På husbåten, som ligger nära restaurang Noma i Christianshavn, ska två heltidsanställda undersöka och kartlägga Nordens råvaror. Visste du till exempel att det finns 159 olika sorters pepparrot inom de nordiska länderna?»I hela mitt liv har jag fått höra att all mat söder om Skandinavien är bättre än den som finns här. Skandinavien har länge varit en vit fläck på den gastronomiska kartan, men en ändring är på väg«, säger René Redzepi till tidningen.Han fortsätter vidare med att det finns 59 ätliga bär, men att bara en handfull används, och att skogen rymmer långt fler ätliga svampar än de vi är vana vid. Det är också skillnad på jordärtskocka och jordärtskocka, hur kommer de olika sorterna bäst till användning? När man sedan har tagit reda på vilka sorters frukter, bär, grönsaker eller annat som passar bäst i olika sammanhang kommer kockar, livsmedelsindustri och matintresserade kunna ta del av den nya kunskapen för att skapa nya maträtter. Matlaboratoriet ska också rota i arkiven efter bortglömda recept på nordisk mat och kika närmare på vilka matlagningstekniker som användes förr. Finansiering av matlabbet kommer att ske genom fonder, företag och offentliga medel från samtliga nordiska länder. Hittills har man lyckats få ihop 10 miljoner danska kronor, som beräknas räcka i tre år. Verksamheten drar igång redan nu i oktober.LÄS MER www.livsmedelifokus.se, artikeln i sin helhet hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062