23948sdkhjf

Slow Food-anhängare samlas i Italien

Den 23-27 oktober reser ett 90-tal svenskar som kämpar för god, ren och rättvis mat, Slow Food, till Terra Madre i Turin. Kylbilen ”Vickan” är lastad med godsaker.
Terra Madre är Slow Food-rörelsens internationella nätverk. Mässan, som går vartannat år, bjuder på workshops, taste workshops och seminarier.

Under det gemensamma namnet "Fabulous flavours of Sweden" ställer tolv mathantverkare från hela Sverige ut på marknadsplatsen Salone del Gusto.

Med i kylbilen ”Vickan”, som lämnar Sverige den 17 oktober, åker ett halvt ton Källarlagrad Getost från presidiaproducenter i Jämtland, 2 500 marmelad- och senapsburkar, 1 000 flaskor mousserande björksav,
»Vi ser fram emot att få visa upp det svenska mathantverket och svenska smaker. Produkterna vi har valt ut är representativa för vårt matarv, men ändå intressanta för dagens konsumenter och mässbesökare«, berättar Hans Naess som tagit initiativ till satsningen.

Heta frågor som framtidens klimat och mat, produktionen av biobränsle och konsekvenserna för matsäkerheten tas upp under Terra Madre. Samtidigt uppmärksammas det internationella potatisåret och kockar på plats har särskilda möten som behandlar den uthålliga restaurangen och vad menyn betyder i ett Slow Food-perspektiv.

Hjälper tredje världen
Den 1 oktober arrangerade Slow Food i Sverige en stödmiddag med hjälp av åtta kända kockar, däribland Melker Andersson, Carina Brydling, Carola Magnusson och Gert Klötzke, på nya Restauration Gubbhyllan på Skansen.

Syftet med middagen var att samla in pengar till bönder och fiskare från tredje världen så att de kan medverka på Terra Madre.
»Varje kock fick två råvaror från våra producenter och sedan fritt val av grönsaker. Melker Andersson fick burfångade kräftor och räkor från Njord Seafood i Norra Bohuslän och Gustav Otterberg på Leijontornet lagade mat på ekogris och bruna bönor från Öland. Det var en magisk kväll och middagen drog in 60 000 kronor«, berättar Cristina Gaitan, ordförande i Slow Food Svenska Arkkommissionen.

LÄS MER www.slowfood.com .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078