23948sdkhjf

Skolbarn äter av "Svarta Lådan"

Det började med att få Fredrik Reinfeldt i form inför valet 2006. Sedan dess har Mats Bergwalls skräddarsydda matlådor levererats till såväl kändisar som företag. Nu har turen kommit till skolbarnen.
Företagets varumärke Svarta Lådan innehåller individuellt komponerade måltider med hälsoprofil. Den exklusiva lådvarianten består av frukost, lunch, middag och två mellanmål och kostar knappa femhundringen per dag. Då ingår också kost- och träningsråd.

Men Mats Bergwall kände att han ville göra något större än att bara sälja sina matlådor till bättre bemedlade. Sedan ett år har han därför en butik i centrala Stockholm som säljer olika typer av lunchlådor till mer humana priser. Och nu tar han nästa steg – att laga maten till tre skolor i Stockholm.
»Vi ska visa Sverige att det går att göra bra skolmat«, säger Mats Bergwall, grundare av Suddenly Public Stockholm, till ment.se.

Idag har företaget 16 anställda, varav fyra kockar, och varje dag produceras 600 portioner i ett av köken som tillhör Futuraskolan.
»Barnen får trycka på en knapp som får en sirén att blinka och låta, om maten på deras tallrik ser ut som den på en bild. Detsamma får barnen göra om de äter upp sin mat, det fungerar hur bra som helst«, säger Bergwall.

I skolmatsalen får barnen på ett pedagogiskt lära sig att äta upp maten på tallriken. Den mat som ändå slängs hamnar i en papperskorg som står placerad på en våg. På så sätt kan alla se hur mycket matsvinn det blir. I början slängdes över 100 kilo mat dagligen, men tack vare ett ökat medvetande har siffran halverats.
»Detta gör att vi får dubbelt så mycket pengar till varje portion. Därför har vi råd med bra råvaror och till att stå och handrulla köttbullar«, säger Bergwall.

Det senaste året har Suddenly Public Stockholm ökat sin omsättning från 2,5 miljoner till 8,5 miljoner kronor.

Nästa steg som diskuteras är att etablera en franchiseverksamhet för skolmåltider på flera mindre orter i Sverige, men intresset från England uppges också vara stort.

LÄS MER www.svartaladan.se .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078