23948sdkhjf

Svårt att nå kaféfuskare

Krögare skattefuskar mindre, konstaterar aktörer inom Operation Krogsanering i Stockholms län. Men ställen utan utskänkningstillstånd kontrolleras inte lika ofta och kan därför fuska lättare.
Skatteverkets revisorer som har nästan uteslutande riktat sina kontroller mot näringsidkare med alkoholtillstånd. Det gör det lättare för de kaféer, pizzerior, sushiställen och gatukök som fuskar att fortsätta, skriver Stockholm City.

Först i juli i år började Skatteverket i Stockholm att göra systematiska revisioner av den så kallade kontantbranschen.
»Vi upptäcker nästan alltid något fusk när vi gör en revision, oftast manipulation med kassaapparaten. Problemet för oss är att vi ännu har för lite kunskap om dessa branschers omsättning och bruttovinster. Vi vet till exempel inte hur mycket man tjänar en latte«, säger Anna Wallén, projektledare på Skatteverket, till tidningen.

Tillverkningskostnaden är en krona, gissar hon. Det är en riktigt bra vinst när priset för en latte ligger runt 30 kronor.

I Stockholms innerstad har ett normalstort fik en omsättning på cirka 20 000 kronor per dag, men ofta redovisas bara hälften. Det motsvarar ett skattefusk på mellan 3-4 miljoner kronor på ett år.

Kaféer och pizzerior har inte heller krav på sig att ha en kassaapparat, även om de flesta har en. Men de är lätta att manipulera.

Först i januari 2010 sker en lagändring som innebär att kassaapparaten ska vara certifierad. Varje försäljning får då en kod som går att kontrollera i efterhand.
»Helt vattentätt system går inte att bygga, men det kommer att bli svårare att fuska«, säger Conny Svensson på Skatteverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063