Svenskar dömer mat-OS
Sverige representeras av ett kocklandslag, ett juniorkocklandslag, regionala lag från Skåne, Stockholm och Göteborg, storkökslaget Sabis och militärlaget Team Culinar. Tre av domarna i matolympiaden är också från Sverige. Samtliga har varit med framgång tävlat i Svenska Kocklandslaget. Dessa är Magnus Ek från Oaxen Skärgårdskrog, Magnus Johansson på Xoko och Ted Johansson från Lux Dessert & Choklad.Men inte nog med det. Världsorganisationen för kockar, WACS, har utsett Gert Klötzke till observatör på tävlingen. Gert har sedan ett par år varit medlem i WACS Culinary Committe som har till uppgift att utveckla kocktävlingarna i världen och att övervaka både tävlande och domare under OS och andra internationella tävlingar.»Min roll är att se till att WACS:s regler följs och de tävlande blir be¬mötta som de ska. Jag ska tillsammans med en kollega från Schweiz bevaka hela tävlingen, gå runt och lyssna och kolla att allt går rätt till och ta del av eventuella prote¬ster. Det ska bli spännande eftersom det är något helt nytt för mig«, berättar Gert Klötzke.Att Sverige lyckas få med så många namnkunniga personer i tävlingen är ett resultat av den nordiska domarutbildning som styrelsen i Nordiska Kockföreningen, NKF, gav Gert Klötzke i uppdrag att organisera. Utbildningen hölls i januari av Gert Klötzke i samarbete med Krister Dahl på Hällsnäs Kurs & Konferens i Mölnlycke med mer än 20 deltagande kockar. Kursledare var Tony Jackson från Skottland.