23948sdkhjf

Skam den som ger sig

Silver första och andra gången, men tredje gången gillt höll det hela vägen. Idag korades Maria Grave till Årets Konditor 2008 i samband med Chokladfestivalen på Nordiska Museet i Stockholm.
Så sent som i våras var budet nej från Maria Grave. Hon planerade inte att försöka ta sig till final i Årets Konditor i år efter den något snöpliga andraplatsen i fjol. Dessutom har hon och maken Alexander minst sagt fullt upp med sina verksamheter Margaretas bröd & bakverk i Mölndal och G Chocolat i Göteborg.

Men så hittade hon tiden att skicka in ett tävlingsbidrag, kom med bland de fem finalisterna och kan nu titulera sig Årets Konditor 2008.
»Det är fantastiskt roligt! Och jag är så glad att jag löpte hela linan ut, det har funnits stunder då jag har varit nära på att hoppa av«, säger Maria Grave, som förutom äran och titeln vinner 40 000 kronor.

Tävlingsuppgiften var att på sju timmar skapa en våningstårta för 50 personer, en kreativ dessert för åtta personer, tio stycken praliner som presenterades med en krokan samt en take-away dessert – på temat retro. Inte helt lätt att tolka.
»Nej, det var en svår nöt att knäcka, säger Maria Grave. Men jag utgick från flower powern på 70-talet och klassiska desserter och bakverk från den tiden, som budapeststubbe och Peach Melba. Idén till min krokan som pralinerna presenteras på fick jag av mina trädgårdsbollar.«

Juryns ordförande Tony Olsson kunde konstatera att övning och rutin ger färdighet.
»Som oftast var det tajt i toppstriden. Marias krokan var jätterolig och hon hade tolkat temat på ett mycket bra sätt. Dessutom arbetade hon exemplariskt enligt vår metodjury. Alla hennes bidrag smakade fantastiskt«, säger han.

Maria vid tävlingsbordet som gav seger i SM för konditorer. Särskilt tårtan ”Summertime” (längst till vänster), med bland annat hallon och persika, plockade poäng hos juryn.

Nu väntar ett år fullt av möjligheter som Maria Grave ser framemot. Framför allt hoppas hon på att få möta kollegor i branschen för att utbyta tankar och idéer.
»Jag tycker det är viktigt att vi sprider vår kunskap till varandra för det bidrar mycket till att utveckla den svenska konditorbranschen«, säger hon.

På andra plats i tävlingen kom Anna Arvids från Tössebageriet i Stockholm och tredjeplatsen gick till Sylvain Marron från Berzelii Choklad & Konfekt i Göteborg.

LÄS MER www.aretskonditor.se .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079