Manlig dominans i Årets Kock
Trots ändrade regler för att underlätta inträdet i Årets Kock, speciellt för kvinnor, har bara en kvinnlig kock gått vidare till semifinal. Där möter hon 24 män. Här är hela startfältet.
Den stora nyheten för 2009 års upplaga av Årets Kock är att råvarorna, förutom smör och minst en mejeriprodukt, inte är givna på förhand. Bästa recept på valfri varmrätt var det som gällde vid anmälan.
Tävlingsbidragen har bedömts anonymt och kockarna bakom dessa offentliggjordes först efter poängsättningen.
Här är hela startfältet*:
Östersund 16 oktober
Viktor Westerlind, Fredsgatan 12, Stockholm
Robert Hedman, Vassa Eggen, Stockholm
Klas Lindberg, Stefan Eriksson Matstudio, Stockholm
Bertil Hammar, Stockholmspis, Stockholm
Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, Bromma
Fredrik Lagberg, Thoresta Herrgård, Bro
André Wessman, Operakällaren, Stockholm
Andreas Nylén, Kung Carls Bakficka, Stockholm
Daniel Räms, Pontus! Stockholm
Görgen Tidén, Görgen på höjden, Rättvik
Robert Friedrich, Lux Stockholm, Stockholm
Viktor Angmo, Dala-Husby Hotell & Restaurang, Dala Husby
Magnus Lundström, Restaurang Telegraf, Saltsjö-Boo
Malmö 17 oktober
Anna Johansson, Vendel at Sturehof, Malmö
Andreas Landén, Collegium Conferens & Restaurang, Linköping
Alexander Sjögren, Vendel at Mötesplats Österlen, Löderup
Daniel Müllern, Skafferiet Gastronomi på Österlen, Kåseberga
Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm
Edin Dzemat, Linnéa, Göteborg
Johan Björkman, Kock & Vin, Göteborg
Daniel Johansson, Lux Stockholm, Stockholm
Marcus Nemrin, Sofiero Slottsrestaurang, Helsingborg
Torbjörn Lilius, Lilius Mat, Malmö
Jakob Lells, Hotell Gässlingen, Skanör
Tobias Osberg, 28+, Göteborg
*) I normala fall tävlar 24 kockar i Årets Kock, men i år är de 25. Det beror på att Fredrik Malmstedt på 50 Kvadrat Visby valt att avböja sin plats på grund av att han tävlar med Svenska Kocklandslaget i OS. Två tävlande delade då plats 25 och juryn valde därför att låta bägge ställa upp i semifinalerna.