23948sdkhjf

Ren gav silver i sushi-VM

Regerande svenska och nordiska sushimästaren Pontus Johansson tog en överraskande silverplats i världsmästerskapet för sushi i The Great Hall i London den 6 oktober.
Pontus Johansson var en av sju utvalda i världen att kvalificera sig för att tävla i ”Seven Sushi Samurai” – världsmästerskapet i sushi. Och han gjorde mer än så. Med sin skapelse "Northern Light" lyckades han nå en andraplats.
»Såklart jag är besviken just nu över att jag inte vann men det är helt otroligt att jag från lilla Sushibaren i Malmö kunde slå ut storheter från Japan och USA. Jag är väldigt stolt över min prestation och har genom vinsten satt Sverige på den internationella sushikartan«, säger Pontus Johansson.

Finalisternas uppgift var att producera 350 nigiribitar på 120 minuter. Alla bitar skulle vara perfekta i konsistens och det kreativa arbetet och smaken stod högst upp på juryns önskelista.
»Jag tyckte själv att mina smakkombinationer var oslagbara. Men det går alltid att justera, smaka av och förbättra. Något som jag kommer att ta med mig vidare i min karriär«, säger han.

"Northern Light" skildrar den svenska hösten med traditionella råvaror tillagad i ett modernt kök. Marinaden i riset är inte gjord på japansk vinäger utan på svenska äpplen från Kiviks äldsta odling daterad till 1860. På risbitarna låg flortunna skivor av norrländskt renkött och huvudråvaran till den tillhörande fläderblomsgelén hade han själv plockat i Skåne.

Världsmästare blev Mitsunori Kusakabe från restaurang Sushi Ran i Kalifornien med en gunkan-zushi, en slags sushibåt, baserad på bara ris som hade tillbereds på sju olika sätt.

Världsmästerskapet ägde rum i London den 6 oktober för tredje året i rad och besöktes av såväl sushiälskare som sushiexperter i branschen.

Sushi-SM och Nordic Sushi Championship, som är den kvalificerande tävlingen till ”Seven Samuari Sushi”, arrangeras varje år av branschtidningarna Fast Food och RS – Restauranger & Storkök. Nästa svenska mästerskap äger rum på Det Goda Köket i november 2009.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094