23948sdkhjf

Ikväll avgörs sushi-VM

31-årige Pontus Johansson från Malmö är en sju sushikockar som gör upp om den åtråvärda världsmästartiteln i sushi på kvällen den 6 oktober. Han tävlar bland annat med ren och fläder.
Den regerande svenska och nordiska sushimästaren Pontus Johansson från Sushibaren i Malmö är en av sju utvalda sushikockar i världen som har kvalificerat sig till sushi-VM, Seven Sushi Samurai, i London.

Pontus är även den första skandinav genom tiderna som har fått utmärkelsen ”One of the Seven Sushi Samurai” som visar att han är i det absoluta toppskiktet när det gäller japansk matlagning just nu.
»Det har varit en fantastisk resa under 2006 och 2007 då jag blev svensk respektive nordisk mästare. Att jag sen skulle bli utvald bland de sju bästa i världen är bara helt otroligt«, säger han.

Ikväll mellan 18.00-21.00 avgörs tävlar Pontus Johansson. Då gäller det att producera 350 nigiri (avlånga sushibitar) på 120 minuter. Alla bitar ska vara perfekta i konsistens och det kreativa arbetet står högst upp på listan när Storbritanniens bästa kockar ska utse årets vinnare.
»Självklart är smaken också väldigt viktigt och därför har jag låtit mig inspireras av svenska smaker. Alla ingredienser förutom riset är närproducerat och säsongsbetonad. Smakkombinationerna är oslagbara.«

”Northern Light” som Pontus kallar sin skapelse är en beskrivning av den svenska hösten med traditionella råvaror tillagad i ett modernt kök. Marinaden i riset är inte gjord på japansk vinäger utan på svenska äpplen från Kiviks äldsta odling daterad till 1860.

Ovanpå riset ligger en florstunn bit norrländskt renkött och fläderblomsgelén har han själv gjort av handplockade fläderbär i Skåne. Något som Pontus Johansson hoppas att juryn uppskattar.

Sushi-SM och Nordic Sushi Championship arrangeras varje år av branschtidningarna Fast Food och RS – Restauranger & Storkök. Nästa svenska mästerskap äger rum på Det Goda Köket i november 2009.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062