Dolt vatten i maten
Virtuellt vatten är den mängd vatten som krävs för att tillverka en produkt. En ynka hamburgare kostar 2 400 liter vatten, menar årets mottagare av Stockholm Water Prize.
Produktionen av mat är den del i våra liv som kräver mest vatten. Så genom att tänka på vad du äter utifrån ett vattenperspektiv kan du göra skillnad. För i länder med lite vatten kan det annars få dramatiska konsekvenser.
Professor John Anthony Allan vid King´s College i London visade redan för femton år sedan hur storleken på den verkliga vattenförbrukningen för att producera olika varor. Han delar upp befolkningen i ”femkubikare” (5 000 liter) och ”två och en halvkubikare” (2 500 liter), vilket syftar på hur mycket maten kostar i vattenåtgång per dag.
»En vegetarian är en två och en halvkubikare, en köttätare en femkubikare. En amerikan och en europé är en femkubikare och en indisk hindu två och en halv«, säger John Anthony Allan, som själv lever som vegetarian sedan ett par år, till Svenska Dagbladet.
Den 21 augusti mottar vattenprofessorn Stockholm Water Prize på 150 000 dollar, cirka 900 000 kronor, för sin forskning.