Krogar ska allergisäkras
Idag går startskottet för utbildningen ”Hurra, en allergisk gäst”. Därmed är Sverige först i Europa med att erbjuda allergicertifiering till restauranger.
»Jag hamnade på sjukhus efter att ha drabbats av akut nötallergi i samband med ett besök på krogen. Då tog förbundet kontakt och undrade om vi var intresserade av ett gemensamt projekt för att öka restaurangpersonalens kunskaper«, säger han i Svenska Dagbladet.
Projektet startar i september. All personal på landets krogar är välkomna att delta i både baskurs och vidareutbildning i hur man enkelt kan se till att menyerna innehåller säker mat och dryck.
Baskursen omfattar fyra timmar och kommer till en början att hållas i Stockholm, Göteborg och Malmö. De krogar som genomgår utbildningen får rätt att använda sig av en speciell logotyp som fungerar som vägledning för matallergiker.
Så mycket som en fjärdedel av alla vuxna uppger att de inte tål ett eller flera livsmedel. Många av dessa avstår idag från att äta ute av rädsla för att få i sig det de inte tål.