23948sdkhjf

Juli bäddade för konkurs

Hittills har 2008 varit ett tufft år för många företagare, inte minst inom krogbranschen. Under juli månad ökade antalet konkurser, rapporterar TT.
»Hotell- och restaurangnäringen drabbas när den privata konsumtionen går ner och vi ställer oss den retoriska frågan om det är det som har skett«, säger Fredrik Polland på Upplysningscentralen, som sammanställer konkursstatistiken.

Konjunkturinstitutet och andra källor har tidigare flaggat för att den privata konsumtionen är på väg ned. Konkurserna kan vara ett tecken på det.
»Är det då en hög etablering inom hotell och restaurang så slår det ganska snabbt mot dem. Även företagens vilja att investera i konferenser och liknande påverkas naturligtvis när de ser sämre tider framöver«, menar Polland.

Mats Hulth, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR), tror snarare att det ökade antalet konkurser beror på hårdare skattekontroller, inte på sämre konjunktur.
»Det finns en överetablering av restauranger och kaféer i Sverige och nu har myndigheterna vidtagit kraftfulla åtgärder för att komma åt svartekonomin, till exempel personalliggare, vilket nog har tvingat en del oseriösa företag till konkurs«, säger han.

Förra året omsatte krog-Sverige 52,6 miljarder kronor, en ökning med 9 procent jämfört med 2006. Det är fortsatt goda tider, men tillväxten går i långsammare takt.
»Vi har haft all-time high i flera år, men i år tror jag på en ökning på 6 till 8 procent«, säger Mats Hulth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062