Dyrare hamburgare i sommar
Mellan maj 2007 och maj 2008 har kostnaden för att producera en hamburgare stigit med närmare 20 procent, visar SCB:s konsumentprisindex. Det har i sin tur påverkat priset på enskilda hamburgare och hamburgermenyer med 11 procent. Läskpriserna har ökat med 6 procent under samma period.Följden har blivit att även de stora snabbmatsaktörerna har höjt sina priser, skriver Dagens Nyheter. På McDonald´s har det blivit 5 procent dyrare att äta, medan Max Hamburgerrestauranger har justerat priserna med cirka 3 procent.»Vi har haft betydande prisökningar på råvaror, men eftersom vi hela tiden ökar våra volymer har vi lyckats parera prishöjningarna så långt det gått«, säger Max vd Richard Bergfors till tidningen.Den största prisökningen står Burger King för.»I december förra året höjdes priset i snitt med 3,4 procent och nyligen valde hälften av restaurangerna att höja med ytterligare 4,5 procent«, säger Stefan Eriksson, Nordenchef på Burger King.Men enligt Stefan Eriksson handlar det inte om att snabbmatsrestaurangerna är i kris. »De sista fem åren har varit väldigt gynnsamma. Vi försöker vara så effektiva som möjligt när det gäller både våra inköp och hur vi driver vår verksamhet för att hålla nere den prisökning som våra gäster ser även om det inte går helt och hållet«, säger han.