Skandinavisk storslam i Bocuse d´Or Europe
Det gick ett sus genom publiken i ishallen i Stavanger när
vinnaren av priset för bästa fiskrätt ropades ut. Det gick till ständige
storfavoriten i Bocuse-sammanhang – Frankrike. Ett kvitto på att den åtråvärda
guldstatyetten denna gång inte skulle hamna i tävlingens hemmanation.På bilden: Jonas Lundgren (trea från vänster) med coach Henrik Norström, commis Öjvind Novak Jensen och lagledare
Mathias Dahlgren.Nästa namn som ropades upp var bronsmedaljören: Jonas
Lundgren från Sverige. Sedan följde en enda lång skandinavisk fest – Danmark
med Jasper Kure kom på silverplatsen, och hemmasonen Geir Skeie plockade hem
guldet i den första upplagan någonsin av Bocuse d’Or Europe. Till råga på allt
på sin födelsedag.- Jag var inte med för att komma trea eller sjua – jag gav
allt, kommenterade den påtagligt lugna nyblivna 28-åringen sin seger.Självförtroendet är det inget fel på, på frågan om han kan
göra om bedriften i Lyon svarar han iskallt den samlade europeiska pressen:- Yes, of course.Svenske Jonas Lundgren, som till vardags jobbar på
enstjärniga Oslorestaurangen Bagatelle var nöjd med tredjeplatsen.- Jag är väldigt glad. Konkurrensen var stenhård, och att få
stå på podiet är fantastiskt, säger han.Nu ska han ladda om för Lyon, tillsammans med sin coach
Henrik Norström på Lux Stockholm och lagledare Mathias Dahlgren.- Jag tror att jag ska träna inför Lyon i Stockholm, Menigo
håller på att bygga ett träningskök, om det blir klart ska jag hålla till där.Den givna frågan är förstås varför just Skandinavien lyckas
så bra tävlingen. Legendariske tävlingsgrundaren Paul Bocuse var på plats bägge
tävlingsdagarna i Stavanger, och på presskonferensen efter tävlingen ger han
äran för våra framgångar åt en speciell svensk.- Sven-Gunnar Svensson har gjort fantastiskt mycket för
tävlingen. Norske Eyvind Hellström (Bagatelle i Oslo) har följt i hans fotspår.
Tack vare dem placerar sig Skandinavien nu så högt i tävlingen.Tredjeplatsen är just vad som krävs för att Jonas ska få
extra motivation inför Stavanger enligt coachen Henrik Norström.- Jag tror att et ger en viss fördel, framför allt ur
självförtroendeperspektiv. Tolv av domarna är också desamma i Lyon, och det är
ofrånkomligt att de efter detta har ett positivt intryck, så vi ska vara
väldigt nöjda med det här resultatet.Mathias Dahlgren var ende svenske jurymedlemmen, och provade
samtliga deltagares fiskrätter.- Den här tävlingen är nästan lika svår att vinna som den i
Lyon, förra året var de fem bäst placerade kockarna från Europa så det är här
konkurrensen finns. Det är berömvärt av Jonas att komma trea. Nu med
kvalificeringstävlingarna gallras de svagare länderna bort, så det kommer att bli
en tuff tävling i Lyon.24 länder tävlade i Bocuse d’Or Europe som är en av tre
kvalificeringstävlingar inför den stora finalen i Bocuse d’Or i januari i Lyon.
Huvudråvaror var norsk lax och lamm, och rätterna presenterades på tallrik.
Tolv länder gick vidare från den europeiska tävlingen och ska där möta
ytterligare tolv tävlande från Asien och Amerika. I Lyon blir tävlingsråvarorna
Black Anguskött, norsk torsk, räkor och pilgrimsmusslor. Tävlingsmaten presenteras på fat.//Lena Ilkjaer