23948sdkhjf

Grillprodukter dåligt ursprungsmärkta

Majoriteten av svenskarna vill veta var maten de äter kommer ifrån. Men att få reda på grillkycklingens rätta ursprung är inte enkelt, visar en undersökning från Min Mat.

Märkningen av livsmedel ska inte vilseleda konsumenten lyder en frivillig överenskommelse mellan Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel. Det finns också en EU-regel om obligatorisk ursprungsmärkning.En granskning gjord av riksorganisationen Min Mat i samarbete med Movement Consulting visar, trots regler och överenskommelser, att det är svårt att utläsa av förpackningarna var maten i butiken kommer ifrån. Det gäller särskilt för det grillade sortimentet.Min Mats undersökning omfattade 20 varor i kategorin ”frivillig märkning” och genomfördes genom stickprov i 49 butiker som ingår i Axfood, Bergendahls, Coop och Ica. Resultatet var nedslående. Varorna är visserligen oftast märkta, men garantier om ursprunget ges sällan.»En ärlig och tydlig märkning underlättar konsumenternas köpbeslut. Vi vill se en utökad obligatorisk ursprungsmärkning på livsmedel«, säger Annichen Kringstad på Min Mat. Biffen klarade sig bäst i undersökningen där 95 procent av den marinerade och 89 procent av den kryddade är tydligt märkt. En slutsats som Min Mat drar är att butikernas egna varor oftare har en otydlig, eller ingen, ursprungsmärkning jämfört med leverantörsmärken. Detta gäller framför allt kyckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078