23948sdkhjf

Förändring av egenkontrollen

Restauranger och livsmedelsföretag ska slippa skicka in en skriftlig version av sitt egenkontrollprogram. Det föreslår Livsmedelsverket i ett led att minska företagens regelkostnader med 25 procent fram till 2010.

Kravet på att restauranger ska ha en skriftlig redogörelse för sitt egenkontrollprogram har funnits sedan 1992. Men det blev inte allvar i praktiken förrän kommunerna började kräva det i och med att lagen förtydligades och EU-anpassades 2006.Livsmedelsverkets förslag handlar alltså inte om att slopa själva egenkontrollen, utan om inte behöva bifoga en skriftlig version av egenkontrollprogrammet med registreringsanmälan.Livsmedelsverkets beräknar att deras förslag om att slopa kravet, som omfattar såväl restauranger som de flesta livsmedelsföretag, skulle minska företagens kostnader med 65 miljoner kronor.»Det godkännande som krävs idag innebär en mycket stor administrativ börda för företagen. Vi vill ersätta den processen med en enkel registrering«, säger Anders Larsson, byrådirektör vid Livsmedelsverket.Förslaget skulle samtidigt innebära att kommunens inspektörer får mer tid att ägna sig åt att verkligen kontrollera krogarna på plats istället för att sitta upptagna med förhandprövning och godkännande.Men det kommer fortsatt att vara krögarens ansvar att servera säker mat. För det kan inga ifyllda papper i världen garantera.»Ett godkännande av en livsmedelsanläggning som vi har idag kan ge en falsk bild av att mymdigheten tar ansvar för verksamheten«, säger Anders Larsson.Förslaget har gått ut på remiss och synpunkter ska vara Livsmedelsverket tillhanda senast den 15 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127