23948sdkhjf

Flyt för Oaxens hotellbåt

I helgen premierades Oaxen Skärgårdskrogs nya hotellbåt m/s Florence med 22 poäng i Dagens Industri. Därmed plockar det lilla båthotellet en andraplats på tidningens topplista över hotell i världen.

Den 30 april slog Oaxens ägare Magnus Ek och Agneta Green äntligen upp dörrarna till sin alldeles egna hotellbåt, m/s Florence. En halvtimme innan de första nattgästerna klev ombord monterades den sista inredningsdetaljen, ett badkar till den spektakulära styrmanshytten som ligger i direkt anslutning till den vackra kommandobryggan. »Nämen!, Åh!, Titta här!« De förtjusta utropen avlöste varandra när Oaxen bjöd in pressen för visning den 17 juni. Toppbetyget från Dagens Industri gav förstås lite extra krydda till kalaset.M/s Florence byggdes 1935 som hem och kontor för en holländsk redare som seglade runt i Europa med sin mudderflotta. Han sparade inte på några kostnader när hon byggdes och inredningen består av ek, ebenholts, palisander, belgisk skiffer och fem olika sorters marmor. Tack vare äktheten, historien och paret Ek/Greens fingertoppskänsliga renovering är dock intrycket snarare »ombonad charm« än »extrem lyx«. Det är vackra trädetaljer, fiffiga skeppskonstruktioner (till exempel handfatet som töms när man fäller upp lådan det sitter fast i), varma, välkomnande färger och sköna sängar.Att få hem båten till Sverige, från de att de sett den första bilden på en mäklarsajt för båtar, var ett mindre äventyr. Bland annat fick Agneta lite oplanerat bo ensam ombord i en hamn i Amsterdam i en hel vecka i väntan på vidare transport. Magnus var tvungen att resa iväg för att döma en kocktävling.»Då var jag inte särskilt kaxig. Det var 11 grader varmt och jag hade inte ens någon el. Men jag lyckades snacka mig till att få dela ström med en annan båt, då gick det lite bättre«, berättar hon.När båten, som ursprungligen gick under det svåruttalade namnet Prince Van Orangien, skulle lastas av i hamnen i Västerås, uppstod nästa problem. Då var det Magnus tur att möta svårigheterna.»Även om jag hade skrivit på en massa papper om att vi tog hela ansvaret om avlastningen misslyckades så vågade de ändå inte lasta av. De kom till mig och visade undervisningsböcker om lastning med vinklar och beräkningar, då var jag tvungen att säga till dem ’hey, jag är ganska bra på att laga mat, men ni kan inte be mig om hjälp med att lasta av en båt’. Till slut så gick det bra när de väl satte igång efter tre timmars diskussioner.«Nu ligger m/s Florence där hon ligger, förtöjd nedanför restaurangen, och det syns på Magnus och Agneta att det är ett drömprojekt som äntligen kommit i hamn. De kan nu erbjuda inkvartering av högsta klass för tillresta middagsgäster, och sängarna är så breda att inte ens amerikaner kan klaga. Sex dubbelhytter (1600-3400 kr per natt) och en enkelhytt (900 kr per natt) finns ombord, och båten kan endast bokas i kombination med middag på Oaxen Skärgårdskrog.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063