Kockar kan få miljöpris
»Mat och klimat är avgörande frågor för en hållbar utveckling och för vår gemensamma framtid. De berör alla oss konsumenter, men särskilt också odlare och producenter av mat, både i Sverige och i andra länder. Därför vill vi uppmuntra personer som gjort insatser inom detta område«, säger Coop Sveriges miljöchef Mikael Robertsson, i ett pressmeddelande.Carina Brydling drev tidigare restaurang Marmite i Åre med sin syster Ulrika Brydling. Just nu arbetar hon som frilansande kock då hon inte tränar inför höstens Culinary Olympics med Svenska kocklandslaget. Hon beskrivs som en stark ambassadör för ekologisk mat och är känd för sitt arbete med lokala råvaror.Björn Stenbeck driver restaurangen Salt & Brygga som har utsikt mot Öresundsbron i Västra hamnen i Malmö. I höstas blev krogen Svanenmärkt. Den är också slow food-diplomerad och har en urstark ekologisk och lokal profil.Bland övriga finalister märks bland annat en koldioxidbantare, en miljöforskare och ett par ekologiska grönsaksodlare.Priset, som består av ett stipendium på 100 000 kronor, delas ut onsdagen den 1 oktober i samband med Coop-dagen. Allmänheten uppmanas att rösta på sin favorit på Coops hemsida.Här är finalisterna i Änglamarkspriset 2008:Carina Brydling, kock och medlem i Svenska kocklandslagetChristel Cederberg, miljöforskare från HarplingeOleg Izyumenko, grön student från LundSven-Erik Johansson, Nibble Lantbruk i VästeråsStaffan Lindberg, koldioxidbantare från UppsalaEbba-Maria och Hanna-Metta Olson, Mossagården i VeberödÅke Persson, tjänsteman i Borlänge kommunYlwa och Kjell Sjelin, Hånsta Östergärde i VattholmaBjörn Stenbeck, restaurang Salt & Brygga i MalmöJohan Ununger, U&W och Saltå Kvarn i Stockholm