23948sdkhjf

Kockar kan få miljöpris

Landslagskocken Carina Brydling och krögaren Björn Stenbeck hör till de tio som har nominerats till Änglamarkspriset, Coops stora miljöpris. Årets tema är mat och klimat.
»Mat och klimat är avgörande frågor för en hållbar utveckling och för vår gemensamma framtid. De berör alla oss konsumenter, men särskilt också odlare och producenter av mat, både i Sverige och i andra länder. Därför vill vi uppmuntra personer som gjort insatser inom detta område«, säger Coop Sveriges miljöchef Mikael Robertsson, i ett pressmeddelande.

Carina Brydling drev tidigare restaurang Marmite i Åre med sin syster Ulrika Brydling. Just nu arbetar hon som frilansande kock då hon inte tränar inför höstens Culinary Olympics med Svenska kocklandslaget. Hon beskrivs som en stark ambassadör för ekologisk mat och är känd för sitt arbete med lokala råvaror.

Björn Stenbeck driver restaurangen Salt & Brygga som har utsikt mot Öresundsbron i Västra hamnen i Malmö. I höstas blev krogen Svanenmärkt. Den är också slow food-diplomerad och har en urstark ekologisk och lokal profil.

Bland övriga finalister märks bland annat en koldioxidbantare, en miljöforskare och ett par ekologiska grönsaksodlare.

Priset, som består av ett stipendium på 100 000 kronor, delas ut onsdagen den 1 oktober i samband med Coop-dagen. Allmänheten uppmanas att rösta på sin favorit på Coops hemsida.

Här är finalisterna i Änglamarkspriset 2008:
Carina Brydling, kock och medlem i Svenska kocklandslaget
Christel Cederberg, miljöforskare från Harplinge
Oleg Izyumenko, grön student från Lund
Sven-Erik Johansson, Nibble Lantbruk i Västerås
Staffan Lindberg, koldioxidbantare från Uppsala
Ebba-Maria och Hanna-Metta Olson, Mossagården i Veberöd
Åke Persson, tjänsteman i Borlänge kommun
Ylwa och Kjell Sjelin, Hånsta Östergärde i Vattholma
Björn Stenbeck, restaurang Salt & Brygga i Malmö
Johan Ununger, U&W och Saltå Kvarn i Stockholm
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063