23948sdkhjf

Japan etta i Bocuse d'Or Asia

I slutet av maj avgjordes den asiatiska delfinalen av kockarnas OS – Bocuse d’Or där Yasuji Sasaki från Japan knep förstaplatsen. I juli är det dags för Europafinal i Norge.
Förutom Japan deltog framstående kockar från Kina, Indien, Indonesien, Libanon, Malaysia, Singapore, Sydkorea, Thailand och Vietnam i Bocuse d’Or Asia. Av dessa gick även representanterna från Malaysia, Singapore och Sydkorea vidare till den stora finalen i franska Lyon i början av nästa år.

Tävlingen arrangerades i samband med mässan Gourmet World Shanghai i Kina den 29 till 31 maj. Den japanske vinnaren Yasuji Sasaki belönades med segerbuckla och 10 000 euro, cirka 95 000 kronor.

Jonas Lundgren hälsar på Norge
I början av maj åkte Jonas Lundgren, Sveriges finalist i Bocuse d’Or, till Stavanger i Norge för att känna på tävlingsråvarorna lax och lamm inför Europafinalen den 1-2 juli. Då blev det också lottning om när man startar i tävlingen. Jonas kommer att gå ut som nummer fem av tio dag två, alltså den 2 juli.
»Många säga att startordning inte har betydelse, men statistiken visar att det har det. Om juryn ska bedöma 20 rätter på två dagar vågar man nog inte sätta sina högsta poäng dag ett. För tänk om de bästa rätterna serveras dag två?«, säger Jonas Lundgren till tidningen RS – Restauranger & Storkök.

Jonas Lundgren arbetar till vardags i Oslo på enstjärniga Restaurang Bagatelle. Bland tidigare arbetsplatser finns trestjärniga Pierre Gagnaire i Paris, trestjärniga The French Laundry i Napa Valley, tvåstjärniga The Square i London och enstjärniga Le Canard i Oslo.

Just nu finjusterar Jonas sitt tävlingsbidrag som bäst.
»Jag vill lyfta fram de skandinaviska smakerna. Efter att konceptet är satt bjuder jag in de bästa kockarna i branschen som smakråd. Så även om det är jag som skapar grunden är andra med och påverkar. Det viktigaste är dock att man tror på sitt koncept och följer det hela vägen«, berättar Jonas.

Om Bocuse d’Or Europe
Bocuse d’Or Europé är en för i år ny tävling där 20 kockar från lika många europeiska länderna gör upp om tolv åtråvärda platser till världsfinalen i Lyon i januari 2009.

Jonas Lundgren är redan direktkvalificerad i och med Markus Aujalays femteplats i finalen 2007.

Läs mer på www.gastronomisverige.se .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063