Storsatsar på hälsomärkning
Utbildningen som 30 av de planerade 60 restaurangerna har genomgått är ett av kraven för att bli nyckelhålscertifierad. På Fazer Amica har man valt att gå längre än så.»Eftersom detta är så viktigt för Amica har vi förlängt vår utbildning, utöver kravet för certifieringen, för att ge våra anställda bästa möjliga förutsättningar«, säger Fazer Amicas dietist Anna Nylén.I praktiken innebär det att några personer från varje restaurang utbildas vid två tillfällen om sex timmar samtidigt som samtliga anställda genomgår en internetutbildning.Nyckelhålet kompletterar Amicas hälsokoncept Må gott som bygger på mat med mer grönt, mer fibrer och mindre salt, socker och fett. »I samband med nyckelhålsutbildningen ser vi också över och höjer kvaliteten på våra salladsbord. Det innebär bland annat att vi slopar salladsassietten«, berättar Anna Nylén.Pilottester som Fazer Amica har genomfört på fem restauranger visar nämligen att färre grönsaker hamnar i soppåsen om de får ta plats på tallriken. Gästerna äter helt enkelt upp dem.Nyckelhålet på krogenLivsmedelsverkets nya kriterier för nyckelhålsmärkning är betydligt mer omfattande än tidigare och berör hela måltiden. I korthet innebär de nya reglerna att:- Personalen ska genomgå en utbildning- Det ska finnas salladsbord med bra alternativ både då det gäller grönsaker, dressingar och matbröd- En komplett måltid ska innehålla mellan 400-750 kcal- Fettinnehållet ska ligga mellan 10-25 gram per portion- Mängden transfett begränsas- Måltiden ska innehålla minst 80 gram grönsaker och byggas upp enligt tallriksmodellen