23948sdkhjf

Storsatsar på hälsomärkning

Fazer Amica kommer att nyckelhålscertifiera 60 restauranger under 2008 enligt Livsmedelsverkets nya kriterier. Hälften har redan genomgått utbildning.
Utbildningen som 30 av de planerade 60 restaurangerna har genomgått är ett av kraven för att bli nyckelhålscertifierad. På Fazer Amica har man valt att gå längre än så.
»Eftersom detta är så viktigt för Amica har vi förlängt vår utbildning, utöver kravet för certifieringen, för att ge våra anställda bästa möjliga förutsättningar«, säger Fazer Amicas dietist Anna Nylén.

I praktiken innebär det att några personer från varje restaurang utbildas vid två tillfällen om sex timmar samtidigt som samtliga anställda genomgår en internetutbildning.

Nyckelhålet kompletterar Amicas hälsokoncept Må gott som bygger på mat med mer grönt, mer fibrer och mindre salt, socker och fett.
»I samband med nyckelhålsutbildningen ser vi också över och höjer kvaliteten på våra salladsbord. Det innebär bland annat att vi slopar salladsassietten«, berättar Anna Nylén.

Pilottester som Fazer Amica har genomfört på fem restauranger visar nämligen att färre grönsaker hamnar i soppåsen om de får ta plats på tallriken. Gästerna äter helt enkelt upp dem.

Nyckelhålet på krogen
Livsmedelsverkets nya kriterier för nyckelhålsmärkning är betydligt mer omfattande än tidigare och berör hela måltiden. I korthet innebär de nya reglerna att:
- Personalen ska genomgå en utbildning
- Det ska finnas salladsbord med bra alternativ både då det gäller grönsaker, dressingar och matbröd
- En komplett måltid ska innehålla mellan 400-750 kcal
- Fettinnehållet ska ligga mellan 10-25 gram per portion
- Mängden transfett begränsas
- Måltiden ska innehålla minst 80 gram grönsaker och byggas upp enligt tallriksmodellen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062