23948sdkhjf

Svartkrog lär krögare om synskador

I helgen kulminerar matfesten Smaka på Stockholm. Bland de mest spännande inslagen hör Sveriges enda lagliga ”svartkrog” – där maten upplevs på synskadades villkor.

Det sägs att vi äter till 60 procent med ögonen. Så vad händer med måltidsupplevelsen om synsinnet plockas bort? Det kan alla som befinner sig i Stockholm mellan 4-8 juni ta reda på genom ett besök på Svartkrogen, som flyttat in i ett tält i Kungsträdgården.»Inne i tältet vänds allt upp och ned. De seende gästerna blir för en stund funktionsnedsatta medan våra synskadade servitörer obehindrat rör sig i mörkret«, berättar Marlene Terkowsky, vd för synskaderörelsens bolag Iris, som äger konferensanläggningen Almåsa där Svartkrogen är belägen i vanliga fall sedan våren 2006. Under Smaka på Stockholm får Svartkrogens gäster pröva på att äta fyra smårätter i totalt beckmörker. Utifrån de fyra grundsmakerna salt, surt, beskt och sött har krögaren Melker Andersson i samråd med Svartkrogens kockar skapat en tonfisknicoise, skaldjursceviche, endivesallad med ädelost och en BBQ-rökt oxkarré med majssalsa.Utbildar krögare i synskadorSynskadade vill bli bemötta som vilka andra gäster som helst på krogen. Men det kräver kunskap hos krogpersonalen. På vissa ställen anses det fint att kyparen smyger fram notan, vilket inte fungerar speciellt bra för den synskadade. Detsamma gäller maten på tallriken, där det gäller att tänka i andra banor.»Såsen ska ligga på köttet till exempel. Vi som ser kan själva plocka ihop olika komponenter på tallriken, men synskadade vill gärna få alla smaker i munnen på en gång. Sedan är det viktigt att berätta hur maten är presenterad, att potatisen ligger vid klockan nio och köttet klockan sex«, säger Svante Börjesson, en av tre ansvariga kockar på Svartkrogen. Iris erbjuder nu diplomering i att möta gäster med synnedsättning på krogen.»Vi har satt ihop en bemötandeutbildning för restaurangpersonal för att restauranger ska få ökad kunskap i hur de kan bemöta sina gäster med synnedsättning. Vi har också tagit fram menyer i punktskrift och vanlig skrift för att visa vilka möjligheter som finns«, säger Marlene Terkowsky.Utbildningen kommer att genomföras på Svartkrogen vid fyra tillfällen med start i september. Melker Andersson med personal blir den första att gå utbildningen. För anmälan och mer information, gå in på www.irishadar.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109