Grönare båtfest på Strömma
Foto: StrömmaStrömmas fartyg trafikerar Stockholms skärgård och Mälaren året runt. M/s Waxholm, m/s Enköping, m/s Cinderella I och II och m/s Gustafsberg VII är några av båtarna i linje-, charter- och restaurangtrafik. På ett år arrangeras över 1 000 fester, vilket gör bolaget till en av landets största festarrangörer.Varje båt har en krögare som driver restaurangen som sin egen. All mat lagas ombord. Strömma Kanalbolaget fungerar sedan som en paraplyorganisation med uppgift att bland annat samordna inköp och utveckla verksamheten.»Initiativet till mer ekologisk mat och dryck kom från krögarna själva. Sedan har vi tillsammans arbetat fram koncept som vi vet funkar på våra unika festvåningar«, säger Annika Frisch, produktchef för festvåningarna på Strömma. Hjälmargös, sparris från Gotland, griskött från Råcklunda, rökt Vånölax och ekologiska basvaror. Inom ett år ska 20 procent av maten på Strömmas fartyg bestå av ekologiska och närodlade råvaror är tanken. Det kan även bli aktuellt med en certifiering av något slag, men det kommer i så fall att dröja ytterligare en tid.»Istället för att sätta en meny och leta råvaror för att kunna laga den gäller det att tänka tvärtom och se vilka råvaror som finns att tillgå för dagen och därefter skapa en meny. Det kommer att öka kreativiteten hos kockarna och fördjupa kontakten med matens ursprung«, säger Maximilian Lundin på Matbruket af Matbrukarna, en leverantör av ekologiska och närodlade produkter. Maximilian har hjälpt Strömma med satsningen på grönare mat.Strömma Kanalbolaget hör till Strömma Turism & Sjöfart AB. I Stockholmsdivisionen ingår även Stockholm Sightseeing, Cinderellabåtarna, Birka och Vaxholms Kastell.