Livsmedelskris hotar skolmaten
»Det blir extra påtagligt inom hälso- och sjukvården, eftersom vi har menyer med hög andel kött, fisk och mejeriprodukter. Till friska människor kan man dryga ut maten men det är inte möjligt här«, säger Sara-Mari Jonsson, ansvarig för kostfrågor i Norrbottens läns landsting till TT.Och det räcker inte att spara in på andra kostnader, som för utrustning och utbildning. »Det blir till att påtala kostnadsökningarna och få förståelse för dem«, säger Sara-Mari med adress landstingspolitikerna.Flera kostexperter oroar sig också för sämre mat i skolor och äldreboenden. Maten inom offentlig sektor är inte ett prioriterat område, menar man. Det är pengarna som styr, inte kvaliteten. Annika Unt Widell på Skolmatens Vänner är bekymrad. Billigare, och ofta sämre råvaror, färre eller inga alternativ i skolmatsalarna – följder som gör att fler elever vänder i dörren.»Det leder garanterat till sämre resultat i skolan. Utan mat fungerar ingen pedagogik i världen«, säger hon.