Världens första klimatmeny
Nu ska gästerna på Sveriges Max-restauranger kunna se vilka hamburgare som är det bästa valet ut klimatsynpunkt. Som första restaurang i världen ska det skrivas ut på menyn.
»Vår klimatkompensation kommer att utgöra en ständig ekonomisk påminnelse för oss att det är lönsamt att minska vår klimatpåverkan och bli mer långsiktiga i vårt arbete«, säger vd Richard Bergfors i ett pressmeddelande.
Boven på Max menyer är nötköttet. Det står för cirka 70 procent av Max totala utsläpp av växthusgaser. Ett Deluxemål ger upphov till 3,0 kilo koldioxid jämfört med ett kycklingmål som orsakar 0,6 kilo koldioxid.
Målet med klimatdeklarationen är att minska utsläppet av koldioxid med tusentals ton. I miljösatsningen ingår också att kompensera för koldioxidutsläpp genom att plantera träd i Afrika.
Men att klimatmärka mat på restaurang är inte helt enkelt. Naturskyddsföreningen välkomnar visserligen initiativet, men skulle helst se att Max satsade på att miljömärka sina restauranger istället, skriver Arbetarbladet.
»Det är jättesvårt att klimatmärka mat. Dels kan man odla maten klimatsmart genom att odla på fält istället för växthus, men det största kruxet är att det inte spelar så stor roll hur bra man odlar en tomat om man flyger hit den från Sydamerika«, säger Therese Metz på Naturskyddsföreningen Gävle till tidningen.