Hotell och restaurang delar sig
Utredningen föreslår att den nya gymnasieskolan ska bestå av 19 nationella program, varav 14 yrkesprogram. Hit hör restaurang och livsmedel respektive hotell och turism.Målet för yrkesutbildningarna är att de ska vara så bra att de leder till ”anställningsbarhet”, anser utredningen. Skolorna ska därför kunna garantera eleverna minst 15 veckors praktik för att få ge programmet. Inriktningarna på restaurang- och livsmedelsprogrammet ska vara måltidsservice, bageri och konditori, kött och charkuteri samt delikatess, färdigvaror och catering. Programmet för hotell och turism ska ha inriktningarna hotell, resor och turism samt konferens, event och värdskap.Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, är hyfsat nöjda med utredningens förslag, medan Hotell- och restaurangfacket, HRF, är kritiska.»Det är bättre med en bredare ingång, men med möjlighet att specialisera sig efterhand. Restaurangdelen har mindre med livsmedelsproduktion att göra än med hotell och turismens utveckling«, säger Malin Ackholt, tredje ordförande i fackförbundet, till Restauratören.Utredningen ligger ute på remiss och riksdagen ska fatta beslut våren 2009.