23948sdkhjf

Han kan vinna sushi-VM

Pontus Johansson från Sushibaren i Malmö blir en av sju kockar som möts i Seven Samurai Sushi, världsmästerskapet i sushi. Det stod klart den 25 april när han vann historiens första nordiska sushimästerskap.
»Det här känns bara så underbart! Ikväll ska jag fira med champagne och en riktigt god middag. På måndag ska jag börja leta lokal och öppna egen restaurang – ni är alla välkomna dit«, utbrast en mäkta glad Pontus Johansson kort efter segerögonblicket.

Pontus blev enligt juryn, som leddes av Joakim Lundblad från Svartsjöslott, Nordens sushimästare 2008 på grund sin ”känsla för det japanska och en utomordentlig knivteknik har årets vinnare av sushi-NM visat prov på en blandning av traditionell och nyskapande sushikonst”.

Tävlingens första moment, nigiri sprint, gick ut på att producera 20 stycken så exakta laxnigiri som möjligt på under 10 minuter. Därefter hade deltagarna 25 minuter på sig att göra en Sushi Plate, det vill säga en ”kockens val”. I det sista och mest kreativa momentet hade de tävlande 30 minuter på sig att komponera en personligt signerad sushitallrik utifrån en hemlig råvarukorg.
»När jag tävlade i SM var jag riktigt nervös och slant en del. Men idag hade jag inga direkta problem, även om jag såklart var rätt skakis i händerna«, säger Pontus.

I oktober åker Pontus Johansson till London för att kämpa i slaget Seven Sushi Samurai, världsmästerskapet i sushi, där världens sju bästa sushikockar tävlar om den åtråvärda titeln World Sushi Champion.

Sushi-NM arrangeras av tidningarna RS – Restauranger & Storkök och Fast Food. Syftet med mästerskapet är att alla konsumenter ska få en bredare förståelse för hur sushi tillagas i det japanska köket, och inte minst hur man göra det fantastiskt bra med svenska råvaror. Genom tävlingen vill man också lyfta fram de kockar som verkligen brinner för den japanska matkulturen.

Resultat i sushi-NM 2008:
1) Pontus Johansson, Sushibaren, Sverige
2) Pepi Anevski, CustomHouse/Ebisu, Danmark
3) Mo Li, Snekken, Danmark
4) Alim Malkeyev, Omakase Sushi Bar, Danmark

Läs mer på www.nordicsushi.com .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063