23948sdkhjf

Ekoseger för pizzamästare

För tio år sedan vann kärleken till pizza över jobbet som civilingenjör för Josef Hakimi. Tack vare ankbröst och kantareller på en dinkelbotten är han nu nordisk pizzamästare.

Äntligen. Så kan man sammanfatta finalen av pizza-NM som avgjordes på GastroNord på Stockholmsmässan den 22 april. För det var känslan som infann sig hos Josef Hakimi när hans namn ropades upp i finalen av det nordiska pizzamästerskapet.»Det känns väldigt härligt! Jag var ju med i finalen för två år sedan, nu har jag fått min revansch«, säger Josef Hakimi, som sedan oktober förra året driver restaurang Bosporen i Leksand.”Pizza à la Duck” är namnet på Josefs vinnarpizza. Den består av en ekologisk botten på dinkelmjöl och vetekli toppat med ekologisk tomatsås, mozzarella, kantareller, specialtillagad ankbröstfilé, röd mangold och black currantsås.»Inspirationen till min pizza fick jag från en rätt med anka jag hade på menyn. Och eftersom jag gillar att experimentera tänkte jag, varför inte anka på en pizza? Sedan värnar jag om miljön och använder gärna ekologiska råvaror«, berättar Josef.Experimentet gick uppenbarligen hem. »En professionell svensk rund pizza med internationell klass. Exklusiva inslag av anka och kantarell samt ekologiska råvaror med en sund tanke i botten«, löd juryns motivering, som lästes upp av ordförande Sara Begner, chef för Coops provkök.Josef Hakimi arbetade tidigare som civilingenjör på Ericson. Parallellt extraknäckte han som pizzabagare på helgerna. För två år sedan tävlade han i pizza-NM för första gången med vegetariska ”Pizza de salute” som fortfarande går att beställa på hans restaurang. Det har hänt en hel del på pizzafronten under de tio år som Josef har varit i branschen på heltid, anser han. »Det är mycket större variation i utbudet idag med fler hälsosamma alternativ. Pizza-NM har bidragit mycket till den utvecklingen och har verkligen hjälpt till att höja statusen för pizza«.Nu väntar pizza-EM som går i november i Spanien för Josef Hakimi och även för fjolårets vinnare Jonas Ahlström.I finalen möttes sex pizzabagare från Sverige, Norge och Danmark. Årets finalpizzor var minst sagt varierade och rymde alltifrån Josefs ankbröstfilé och röda mangold till hjort, vildsvin, murkelsås, konfiterat kycklinglår och tryffelomelett.Pizza-NM arrangeras varje år av tidningen Fast Food. Tanken med tävlingen är att höja nivån på pizzanäringen och visa att pizza kan vara både hälsosamt och gott samtidigt som det bidrar till kreativitet och sprider nyskapande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063