Bästa skolmaten lagas i Åkersberga
David Falk, Petra Thestrup och Susanne Doverhall ingick i vinnarlaget Team Österåker, alla köksmästare på tre olika skolor i Åkersberga strax utanför Stockholm. Tillsammans drog de det längsta strået i tävlingen och kan nu titulera Årets bästa skolmatslag.»Det var otroligt roligt att tävla och samtidigt se att så många var intresserade av skolkockens viktiga roll. Vi gick in för att göra mat som barnen verkligen vill ha. Det var tre starka rätter som även föll de vuxna i juryn i smaken«, säger David Falk, lagledare i Team Österåker. Utmaningen för de fem finallagen var att laga tre olika rätter för max tio kronor och då ingick såväl maten som sallad, bröd, matfett och dryck. Team Österåker vinner en utbildningsresa till Inselspital i schweiziska huvudstaden Bern, där de kommer att få uppleva hur ett av Europas modernaste storkök fungerar.Initiativtagare till Skolmatsgastro är Kurt Weid på Axa Foodservice. Hur kom du på idén med en kock¬tävling för skolkockar?»Eftersom vi säljer produkter till skolköken ingår det i mitt uppdrag att åka ut och inspirera. Då insåg jag att det finns ett skriande behov av förnyelser och att vi har missat en hel sektor som branschen inte har gjort ett smack för. Det retade mig något enormt, de har inga resurser, inga maskiner, inget material. Ytterst få hjälper dem!«, berättar Kurt.Team Österåker vann med följande meny:Soppa: Morotssoppa med chorizopytt och tortillachipsVegetariskt: Tomatbrässerad fylld paprika med matquornsotto med quinoa, spenat och blekselleriHuvudrätt: Fläskkarré med äpple, lök och potatisragu med senaps- och persiljebuljong