23948sdkhjf

Svanenvåg på krog och hotell

Mässrestauranger på Stockholmsmässan är Stockholm stads första, tillika Sveriges största, Svanen-märkta krog. I veckan har också två hotell klarat Svanens krav.
På tolv permanenta restauranger, ett flertal tillfälliga kaféer och restauranger, catering och skräddarsydda arrangemang som Mässrestauranger driver blir det stora volymer mat och dryck under ett år.
»Vår storlek gör att vi får anstränga oss extra mycket, men betyder också att varje liten förbättring verkligen gör skillnad för miljön, säger Mässrestaurangers vd Maria Stridh i ett pressmeddelande.

Ett exempel på något som skillnad är de 50 000 koppar kaffe som serveras under en intensiv mässvecka. På ett år blir det nära en miljon koppar. För Svanenmärkningen innebär att Mässrestauranger har bytt till rättvisemärkt och ekologiskt kaffe samt ekologisk mjölk. Engångsmuggar har också ersatts med porslinsmuggar så långt det är möjligt.

Rica Talk Hotel som ligger granne med Stockholmsmässan är numera också Svanenmärkt, liksom Best Western-hotellet Täby Park Hotel and Conference i Stockholm.

Fakta Svanen

För att få Svanenlicens krävs bland annat att hotellet eller restaurangen uppfyller krav som att det finns ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad mat på menyn. Anläggningen ska också arbeta med att minska sin energianvändning, byta ut miljöfarliga kemikalier vid disk och städ, sortera sitt avfall och minska transporterna. Svanenmärkningen är inte permanent utan kraven höjs med 3-4 års mellanrum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078