Kurs för allergivänlig krog
Det ska bli lättare för matöverkänsliga personer att äta ute. ”Hurra, en allergisk gäst!” är utbildningen som ska lära krögarna att servera allergianpassad mat med glädje.
»Matallergiker vill också kunna känna glädjen över att gå ut och äta med arbetskamrater och vänner. Det är tråkigt att alltid behöva ha matlåda på jobbet«, säger Marianne Jarl, projektledare för utbildningen, till tidningen.
Men målet med ”Hurra, en allergisk gäst!” är inte att alla restauranger ska kunna servera personer med extremt svåra allergier, utan mer om att anpassa sig mot den stora grupp individer med mindre svåra besvär.
Positivt bemötande, korrekt information och baskunskaper om allergi lägger grunden för ett lyckat krogbesök för en allergiker, menar Marianne Jarl. En bra början är att skriva något i stil med ”om du har allergier, prata gärna med oss. Vi vill gärna svara på dina frågor”, tipsar hon.
Baskursen omfattar fyra timmar och kommer till en början att hållas i Stockholm, Göteborg och Malmö med start i höst. Alla som är intresserade är välkomna att delta.
Planen på sikt är att erbjuda en fördjupningskurs som ska leda till en certifiering för de restauranger som vill visa att de kontinuerligt arbetar för att erbjuda allergiker säker mat.
»Det är en affärsmöjlighet. Jobbarkompisar och vänner följer med ut och restaurangen får betydligt fler gäster än bara den allergiska personen«, säger Marianne Jarl.