Kompisseger i Barista Cup
Foto: Simon Hellsten, www.beige.nu»Jag har jobbat med kaffe i sju år och kan aldrig se mig själv göra något annat. Jag vill sprida min passion för kaffe till alla«, säger Årets barista Daniel Remheden, kaffekonsult och deltidsbarista på Klostergatans Vin & Delikatess i Lund.Daniel Remheden är en riktig veteran i kaffesammanhang. Redan 2002 vann han Beige Award, pris för Sveriges bästa caffé latte, och blev Årets barista 2004. Förra året blev det en andraplats och sedan dess har siktet varit inställt på en världsmästartitel. Nu får Daniel en chans att göra slag i saken. Under självaste midsommarhelgen, den 19-22 juni, avgörs World Barista Championship i Köpenhamn.Årets Beige Champion blev Peter Frennhoff som också arbetar på Klostergatans Vin & Delikatess i Lund. Han kommer nu att representera Sverige vid världsmästerskapet i Latte Art, konsten att göra snygga mönster i caffè latten.Recept på kaffemästarnas signaturdrinkarCaffèrinhaAv: Daniel Remheden, Årets barista 2008 1 enkel espresso3 bitar lime2 tsk rörsockerkrossad isDaniel använde det söta kaffet Bin 35 Mountain top estate. Muddla lime och rörsocker i ett old-fashioned glas. Tillsätt espresson och fyll upp med krossad is. Servera med sugrör.Berry PopAv: Peter Frennhoff, Beige Champion 2008 1 enkel espresso 0,5 cl skogsbärspuré0,5 cl sockerlagRöres med isToppas med skogsbärsskum och poprocks (spanskt socker)Skogsbärspuré50/50 hallon och björnbärspuréSkogsbärsskum0,5 liter skogsbärspuré8 cl sockerlag i sifonPeter använde en kaffeblandning bestående av 50 procent från Daterra i Brasilien, 30 procent från ett Costa Ricanskt kaffe Don Mayo, 20 procent från Guatemala, Black Bull. Resultatet är ett sött medelfylligt kaffe.