23948sdkhjf

Han vill göra pizza till sport

I slutet av april tävlar Sacha Rajkovic i pizza-VM i Italien. Älgen på tävlingspizzan har han skjutit själv. Förutom att vinna vill Sacha göra pizzajonglering till en ungdomssport.

»Alla länder som deltar i VM har ett landslag i pizzajonglering, men inte Sverige. Så jag tänker bjuda hit det italienska landslaget efter tävlingen och visa upp dem för ungdomarna. Tänk att sedan kunna åka ned till VM med en svensk trupp, inte bara en deltagare som det är nu«, säger Sacha Rajkovic.Sasha driver tillsammans med sin fru Nuna Pizza King i Ängelholm. Här bakas prisbelönta pizzor av hög kvalitet och det är också här som världens dyraste pizza har sitt ursprung. Den kostar 25 000 kronor, heter Viktoria och görs på en fullkornsbotten som toppas med – håll i er nu – hemmagjord tomatsås, buffelmozzarella, ricottaost, lufttorkad skinka, svensk löjrom, tryffelsalami, Kobebiff, armagnacgelé, oliver, hummer, pilgrimsmusslor, anklever och 22 karats bladguld. Pengarna för pizzan går oavkortat till Kronprinsessan Viktorias fond. Viktoria var Sachas tävlingsbidrag i den nordiska pizzafinalen som avgjordes i början av november 2007. Då gick det inte hela vägen, men nu satsar Sacha för fullt på VM i Italien den 21-23 april.» Jag vill göra reklam för Sverige med hjälp av pizza! Så tillsammans med krögaren Stefan Holmström kommer jag att ta fram en pizza på italiensk deg med älgfilé«, berättar Sacha.Med på VM-resan följer affärsmannen Mikael Nordkyl som hjälper Sacha att etablera kontakter med italienare på plats. Nyligen förärades Sacha med M. Sandahl Foundation hedersutmärkelse ”Pour le Merite Gastronomique”. Prisceremonien i Stockholm bjöd bland annat på ett besök på enstjärniga restaurang Mathias Dahlgren på Grand Hôtel. Förutom en sagolik matupplevelse plockade Sacha med sig ett och annat hem till pizzaugnen.»Det är en ära att som första pizzabagare få ta emot ett sådant här fin utmärkelse och fantastiskt att få umgås med Sveriges främsta kockar. Jag lärde mig att temperaturen på maten är väldigt viktig, framförallt på kött. Så det kommer jag att tänka på nu, att mäta temperaturen och kanske tillaga köttet separat och lägga dit sist på pizzan.«

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063