23948sdkhjf

Lux skräller i White Guide

Av 800 kartlagda restauranger håller 530 måttet för en plats i White Guide 2008. På mästartoppen har det hänt en hel del där nu Lux Stockholm och Esperanto tronar.

Är du ute efter »en helgjuten föreställning på högsta nivå, där idéer och genomförande hänger ihop på alla plan« ska du besöka Lux Stockholm. Lux skräller förresten i årets upplaga av White Guide. Förutom att rankas som årets restaurang utifrån totalupplevelsen med 90 poäng av 100 möjliga lyfter krogen på Lilla Essingen från en sjunde plats och landar i internationell mästarklass. Lux bjuder även på årets serviceupplevelse. Och efter flera år på tronen får Oaxen Skärgårdskrog stå tillbaka. Högst matpoäng når istället enstjärniga Esperanto – 33 av 35 möjliga för »en egensinnig och samtidigt mogen gastronomi i världsklass, där teknik och estetik bländar«. På plats för att ta emot förra årets nyinstiftade pris White Guide Global Gastronomy Award var Charlie Trotter.»Svenska krogar imponerar och hör till de bästa i världen. Många svenska kockar är dessutom internationellt erkända och är pionjärer på flera områden«, säger Charlie Trotter, som får priset för sin gröna gastronomi.Den längsta applåden gick till Karin Fransson på Hotell Borgholm som belönades för lång betydelsefull gastronomisk gärning.»En har hållit på några år nu kan en säga. I 29 år har jag drivit kök«, säger Karin Fransson, som tro det eller ej är helt självlärd som kock.Att svensk gastronomi har haft några goda år märks i White Guide 2008. På tre år har mästarklasslistan ökat från 20 till 27 krogar. Sex av dessa kvalificerar sig i internationell mästarklass jämfört med fyra förra året; Esperanto, Lux Stockholm, Edsbacka Krog, F12, Mathias Dahlgren och Oaxen Skärgårdskrog. Stockholmsdominansen fortsätter med elva av landets mästarkrogar i huvudstaden. White Guide 2008 lanserades under sedvanlig pompa och ståt den 10 mars


på Grand Hôtel i Stockholm. Totalt elva priser delades ut i olika


kategorier.Här är samtliga krogvinnare:Årets bästa krog utifrån totalupplevelsen – Esperanto, StockholmÅrets bästa krog utifrån matupplevelsen – Lux Stockholm, StockholmÅrets vinupplevelse – Kock & Vin, GöteborgÅrets serviceupplevelse – Lux Stockholm, StockholmÅrets miljöupplevelse – Mathias Dahlgren, StockholmÅrets stjärnskott – 1909 Sigtuna Stads HotellÅrets ekokrog – Ängavallen, VellingeÅrets värt en resa – Gastro, HelsingborgÅrets hjärtekrog – Hambergs Fisk, UppsalaWhite Guide Global Gastronomy Award - Charlie Trotter, ChicagoPris för lång betydelsefull gastronomisk gärning - Karin Fransson, Hotell BorgholmSaxat från White Guide 2008:Årets ”smakar betydligt bättre än vad det låter” – spindelkrabbsgröt med karamelliserad emulsion på grisblod och skaldjurssmör (Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen)Årets råvara med adressat – carpaccio på mjölkko från Wanås (Proviant, Stockholm)Årets gröna – bladtång, gulplister, fänkål, spetskål, blekselleri, bondbönor och blomkålÅrets bukfylla – gnocchiÅrets dessert – havtornssorbet på rostad spelt samt harsyra på yoghurt från Vilhelmsdals gårdsmejeri på Österlen (Trappaner, Malmö)Årets trendbär – aroniaÅrets kött – kalventrecôte och kalvsvansÅrets druvor – riesling, nebbiolo, albarinho, pinot noir, grüner veltliner eller någon av mer eller mindre 3 000 okända italienska sorter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047